“Bandoneon Square” nastupio u Art dvorištu Banskog dvora: Džez i tango za tople ljetne večeri

Danko Kuzmanović
“Bandoneon Square” nastupio u Art dvorištu Banskog dvora: Džez i tango za tople ljetne večeri

Banjaluka - Toplo ljetno veče, otvoren prostor Art dvorišta, zatamnjena atmosfera i muzika, to je bilo dovoljno da stvori jednu pravu muzičku senzaciju na oduševljenje svih prisutnih koji su ispunili ovaj dio prostora Banskog dvora.

Senzaciju su stvorili članovi banjalučkog sastava “Bandoneon Square ”, koji su nastupili u Art dvorištu Banskog dvora Kulturnog centra, izvodeći neke od najljepših kompozicija tanga, koji je neodvojiv od plesa.

“Bandoneon Square” je sastav čija muzika objedinjuje mnogo žanrova koji su međusobno povezani i koji se međusobno prožimaju. To su stilovi poput tanga i francuske džez muzike. To je koncept po kojem su prepoznatljivi i od kojeg ne odustaju.

Na programu su bile kompozicije “Gotan projekta”, Rišara Galijana, Astora Pjacole i Gorke Hermose.

- Meni je ovo kao harmonikašu veoma bliska muzika. Naš repertoar sada prevazilazi klasični tango. Počeli smo da sviramo kompozicije “Gotan projekta” i vidjeli smo da možemo to da postignemo s perkusijama, iako mi sve sviramo anplagd. To je jedan od stilova koji njegujemo, drugi se tiče kompozicija Rišara Galijana, a mnogo doprinosi i naš gitarista sa svojom literaturom - od Peta Metenija do Rolana Dijena - kazao je akordionista i idejni tvorac ansambla Darko Ružičić.

Slavu ovog žanra na ovim prostorima najuspješnije pronosi beogradski “Beltango kvintet”.

- Što se tiče tanga na našim prostorima, najbolji i najpoznatiji je beogradski “Beltango kvintet”. Oni već 20 godina sviraju i posvetili su svoj život tome, čak su i živjeli u Argentini i nema države u kojoj nisu nastupali - istakao je Ružičić.

Ružičić smatra koncert veoma uspješnim, a naročito zbog toga što su se veoma brzo sjedinili s publikom.

- Jako smo zadovoljni koncertom. Poslije nekog vremena bili smo jako opušteni prilikom izvođenja kompozicija. Mislim da je to i publika osjetila jer su u nekim momentima učestvovali sa nama u kompozicijama. Drago nam je što smo i u razgovoru sa posjetiocima i prijateljima, poslije koncerta, dobili samo pozitivne reakcije. Neki su i iznenađeni kako zvučimo, jer nas nisu do sada slušali uživo - ispričao je Ružičić.

Ovom ansamblu, koji je nastao početkom 2012. godine u Banjaluci, nastupi u Art dvorištu su posebno dragi, jer je ovaj prostor, kako kažu, jedinstven u Banjaluci i šire.

- Bilo je divno. Prezadovoljni smo atmosferom u publici, ali i na bini. Art dvorište je jedna divna ideja i drago mi je što je sprovedena u djelo. Svaka čast direktoru Banskog dvora Mladenu Matoviću na entuzijazmu i svemu što radi za kulturu u našem gradu i naravno za ovu instituciju - dodao je perkusionista Zoran Vujić.

Članovi ansambla su Milana Smiljanić (violina, vokal), Darko Ružičić (harmonika), Boban Adžić (gitara), Đorđe Babić (kontrabas) i Zoran Vujić (udaraljke).

Popularnost žanra

Popularnost tanga, kako je rekao Ružičić, raste na ovim prostorima, a pogotovo u Banjaluci.

- Tango postaje sve popularniji na ovim prostorima. Sve se više izvodi i organizuju se plesne večeri. Još nismo svirali na tim večerima, ali nadam se da će i do toga doći. Tango je prije svega ples i nastao je iz potrebe da se emocija iskaže kroz ples, a već danas je to preraslo i u muziku uz koju nema potrebe da plešete, možete samo da je slušate - dodao je Ružičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana