Bajić: "Heroji Halijarda" su najznačajniji projekat naše produkcije

Tanjug
Foto: Tanjug

BEOGRAD - Pored filma "Heroji Halijarda" biće i šest nastavaka serije radnog naziva "Vazdušni most" rekao je ta Tanjug producent Nedeljko Bajić koji je govorio o projektima Kontrast studija - filmu "Heroji Halijarda".

"Pre neko veče je bila interna projekcija radne verzije filma nekim ljudima od značaja iz naše profesije i dobili smo pohvale da je to film kakav se više ne radi. Da izgleda kao da je sniman sedamdeset, osamdeset i neke, ne u smisu tehnike nego postupka", rekao je Bajić. Prema njegovim rečima, "Heroji Halijarda" su značajan projekat koji je nastao isključivo zbog toga što su postali sistem koji može da iznese dimenziju i veličinu jedne takve teme. "Zamislite da 1944. godine padne neko s neba padobranom, ljudi koji ne govore vaš jezik. I vi sad kompromitujete svoj način života, a već ste ugroženi jer ste u ratu, pod okupacijom. I pored svega toga spašavate neke ljude. Čin fenomenalan", naglasio je producent. Bajić je dodao da će neko videti i ideološku priču, o partizanima i ravnogorskom pokretu, a političke strukture i "nešto treće" u "Herojima Halijarda", čiji je reditelj Radoš Bajić, koji je pisao scenario uz Duška Kovačevića i Nemanju Madžarevića.

Govoreći o našim odnosima sa Sjedinjenim Državama, Bajić je podsjetio da se srpska zastava zavijorila na Kongresu 1918. godine zbog zasluga u Prvom svjetksom ratu, a "drugi svetli trenutak je Operacija Halijard", u okviru koje je naš narod spasao 508 američkih i britanskih pilota tako što su improvizovali aerodrom na livadi u Pranjanima.

"Moramo da pričamo te priče. To je naša želja, potreba. Dovoljno smo u propagandi isprljani raznim stvarima. Moramo da plasiram,o da se potrudimo da ta priča odavde ode što dalje. Primarna priča je o žrtvi našeg naroda u tim presudnim trenucima", naglasio je Bajić. Nedavno je počelo snimanje druge sezone "Azbuke naših života" u režiji Jelene Bajić Jočić, po djelima Mirjane Bobić Mojsilović, a Bajić ističe daje suština serije "u nekim jednostavnim stvarima, svakodnevnom životu koji se dešava pored nas". "Vi te ljude poznajete. to su naši savremenici, koji su nešto stekli i u međuvremenu izgubili sebe", ocijenio je Bajić.

Prema njegovim riječima, "Azbuka" se kao životna drama možda malo izdvojila od ostalih serija i estetikom, pristupom, rediteljskim postupkom i glumačkom igrom. U drugoj sezoni u 11 nastavaka pratimo i dalje porodicu Popović, ali Bajić dodaje da "ima novih momenata i zapleta koji malo izlaze iz žanra, u obrisima, da bude intrigantno". "Veliko pojačanje je Raša Bukvić, koji je jedan od retkih koji je napraivo ozbiljnu karijeru u svetu još kao mlad. Igra možda glavnu ulogu sezone, nešto što do sada nikad nije igrao", naglasio je Bajić.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana