Arhiv Republike Srpske predstavio platformu “Arhipedija”: Istorijsko i kulturno blago na klik

Ilijana Božić
Arhiv Republike Srpske predstavio platformu “Arhipedija”: Istorijsko i kulturno blago na klik

BANjALUKA - Kulturno i istorijsko blago Republike Srpske, a time i identitet srpskog naroda koji čuva Arhiv Republike Srpske dostupni su građanima zahvaljujući platformi “Arhipedija”.

Projekat Arhiva RS predstavljen je juče u crvenom salonu Banskog dvora, a svi zainteresovani posjetom sajta “arhipedija.com” mogu da pogledaju zanimljive fotografije, rukopise i dokumenta koji su vjerni svjedoci prošlosti.

Pomoćnik direktora u Arhivu RS Vladan Vukliš istakao je da se radi o projektu koji je započet prije par godina, a koji je konačno objavljen prije nekoliko mjeseci.

- “Arhipedija” je softver sistem baziran na programu “Acces to Memory” odnosno na programu koji je baziran na međunarodnim arhivskim standardima, a služi za opis i obradu arhivske građe, arhivalija, rukopisa, fotografija i svih arhivskih zapisa, te kao platforma za digitalizaciju - objasnio je Vukliš.

Naglasio je da Arhiv RS nastoji da širi podatke i dodaje digitalizovanu građu.

- Cilj nam je da pokušamo u to da uključimo i druge institucije koje čuvaju kulturnu baštinu u formi arhivskih zapisa. Prevashodno mislimo na muzeje koji imaju stariju tradiciju i koji su sakupljači arhivskih zapisa i istorijskog materijala. Postoji ideja da se to sve objedini na jednom mjestu u centralnu bazu podataka za arhivske materijale u Srpskoj - ispričao je Vukliš.

Prema njegovim riječima, projekat “Arhipedija” je izašao iz eksperimentalne faze i trenutno je u fazi primjene.

- Što se tiče Banjaluke kao arhivskog sjedišta, unijeli smo sve fondove i zbirke koje se čuvaju u Arhivu RS. Prelazimo na registraciju svih fondova i zbirki u našim kancelarijama. U procesu smo proširenog, detaljnijeg unosa meta podataka. Na korak smo do toga da imamo i pilot projekte digitalizacije i dostupnih digitalnih formata kao što su recimo fotografije. Tako je, na primjer, čitav sređeni dio zbirke fotografija u Banjaluci dostupan na adresi “arhipedija.com” u zbirci fotografija - naveo je Vukliš.

Ministarka prosvjete i kulture RS Natalija Trivić istakla je da vlada veliki interes za kulturno i istorijsko blago Srpske.

- Zahvaljujući ovoj platformi omogućen je jednostavan pristup podacima onima koji se bave naučnim radom i onima koji rade u ustanovama kulture, ali i opštoj javnosti, istraživačima i svima onima kojima su potrebni podaci o građi koja se čuva u Arhivu RS - rekla je Trivićeva.

Obrazložila je da je sajt odlično organizovan prema jedinicama koje obrađuje Arhiv RS i napomenula da je veoma važno učešće ustanova kulture i drugih institucija kako bi “Arhipedija” bila dopunjena meta podacima da bi bili dostupni široj javnosti.

Digitalizacija

Natalija Trivić je istakla da je digitalizacija u Srpskoj dobro sprovedena, počevši od Muzeja RS, Muzeja savremene umjetnosti, Narodne i univerzitetske biblioteke RS i svih matičnih biblioteka.

- To je važno, jer na taj način od propadanja čuvamo materijale, a s druge strane velika je korist od distribucije podataka koji govore o svemu onome što posjeduje Srpska - navela je Trivićeva.

 

 
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana