Arhiv Republike Srpske: Fotografije i dokumenta ilustruju sudbinu Srbije

I. B.
Arhiv Republike Srpske: Fotografije i dokumenta ilustruju sudbinu Srbije

BANjALUKA - Dokumenta i fotografije koji svjedoče o životu predratnog Beograda, radu Momčila Vukovića Birčanina kod kralja Petra Drugog Karađorđevića i u emigraciji biće predstavljeni sutra u 14 časova u izložbenom holu Arhiva Republike Srpske.

Izložba autora Željka Markovića nosi naziv “Mumija”, a priredili su je Istorijski arhiv Užice, Arhiv RS i Udruženje arhivskih radnika RS. Postavka je rađena prema zbirci Momčila Vukovića Birčanina, privatnog sekretara kralja Petra II Karađorđevića.

Autor izložbe Željko Marković, koji je i direktor užičkog Istorijskog arhiva, ranije je kazao da je 2006. godine, prilikom boravka na Tenerifi, upoznao Joanu Mari Her, poćerku pokojnog Birčanina.

- Arhivsku građu sam u decembru 2017. doneo u Srbiju. Izložba na određeni način ilustruje i sudbinu Srbije kroz život Momčila Vukovića Birčanina. Ona je metafora svega što se Srbiji dešavalo u 20. veku zato što priča počinje od Momčilovog oca Dragoljuba Vukovića kome je kum bio gardijski general Petar Živković - rekao je Marković.

Momčilo Vuković Birčanin do 1935. služio je u Konjici Kraljeve garde. Početkom Drugog svjetskog rata zarobili su ga Italijani, u čijem logoru se nalazio do 1943, kada je predat Nijemcima. Oslobođen je 1945. godine, mršav i iznuren, “pravdajući” time nadimak Mumija koji je dobio još na Vojnoj akademiji. Poslije rata Birčanin je bio oficir za vezu pri britanskom vojnom guvernemanu u njemačkom Bremenferdeu, a zatim je postavljen za oficira za vezu u 30. britanskom korpusu u Hanoveru, pri jugoslovenskoj Kraljevskoj misiji.

Krajem 1945. prebacio se u Pariz i počeo da radi kao dopisnik “Američkog srbobrana” i saradnik pariskog nedjeljnika “Tel Kel”, gdje je sreo kralja Petra Drugog i ponudio da mu bude privatni sekretar. Tri godine, sve do 1948. kada se kralj preselio u Ameriku, Birčanin je bio kraljev sekretar, odan saradnik i prijatelj. Tada su i nastale fotografije kralja Petra Drugog koje prikazuje ova izložba.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana