Anton Pavlovič Čehov - tvorac "lirske drame"

Srna
Anton Pavlovič Čehov - tvorac "lirske drame"

Veliki ruski pisac, svjetski klasik Anton Pavlovič Čehov, čije su drame i novele nezaobilazna lektira u školskim udžbenicima, rođen je na današnji dan 1860. godine.

 


Čehov je veliki stilista, a njegova djela odlikuju se jednostavnošću, izvanrednim darom zapažanja i specifičnom atmosferom, bliskom impresionističkom postupku.

Njegove drame i pojedine novele nemaju fabulu u klasičnom smislu - to su psihološke ispovijesti o unutrašnjim burama i sukobima.

Čehov je otvorio nove puteve pozorištu, navode svi njegovi biografi, a sam je rodonačelnik novog dramskog oblika - lirske drame.

Čehovljeva djela izvršila su ogroman uticaj na svjetsku literaturu, posebno dramu.

Njegove najpoznatije drame su: "Galeb", "Tri sestre", "Ujka Vanja", "Višnjik", novele i pripovijetke "Čovjek u futroli", "Arhijerej", "Kuća na sprat", "Dušica", "Tri godine", "Ogrozd", "Paviljon broj 6", "Stepa", "Seljaci", "Činovnikova smrt", "U uvali", te zbirke humoreski "Melpomenine bajke", "Šarene priče".

Čehov je tvorac antiteatralnog pozorišta, a njegove pripovijetke su humoreske o otuđenim ljudima koje je društvena zbilja izobličila.

Fabule njegovih djela jednostavne su i bez velikih junaka i velikih zbivanja.

Najčešći motivi u Čehovljevim djelima su ljudska glupost, birokratija, lažne veličine, kameleonstvo, prostitucija, promašenost, duhovna zapuštenost, socijalna bijeda, nepravda, nejednakost, ljepota, ljubav...

Kod Čehova je prisutan i socijalni momenat: nepravda, bijeda, zaostalost, stradanje...

Veliki svjetski književni klasik umro je 1904. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana