Ansambl Kolo proslavlja svoj dan onlajn koncertom

Tanjug
Ansambl Kolo proslavlja svoj dan onlajn koncertom

BEOGRAD - Ansambl Kolo svakog 15. maja tradicionalno slavi svoj dan kroz pjesmu, igru i muziku, ali ove godine svoj 72. rođendan obilježiće preko Jutjub stranice gdje će u 20 časova emitovati koncert „Kolo na dar"

Taj nastup je bio besplatan, poklon koncert koji su napravili u centru Beograda, na Stadionu Tašmajdan i tada je snimljen sa 14 kamera, i iz drona, te je kasnije pretvoren u bioskopski film „Kolo na Tašu“ o tradicionalnoj i narodnoj umjetnosti.

„To što će ove godine ovaj značajan datum za život Kola biti održan preko interneta, ne znači da nismo imali ranije razvijene planove za njega. Svaki Dan Kola je dan kada slavimo ljude koji čine naš Ansambl, koji su od njega napravili ono što jeste danas i koji nas inspirišu da gradimo i stvaramo našu budućnost“, poručuju iz Ansambla.

Iz tog razloga, kako ističu, odlučili su da Nagradu za životno djelo, ove godine dodjele Bogdanki Bobi Đurić.

Đurićeva je dobar dio svoje karijere provela u Ansamblu - od 1958. do 1970. godine, a kasnije, 1999. godine, ona je postala i njegova direktorka.

Tokom dva mandata, kroz razvijanje novih koreografija, podmlađivanje kadra i stvaranje novih sekcija, Bogdanka je, piše u saopštenju, svojom sigurnom rukom izvela Ansambl iz teškog perioda devedesetih i postavila ga na put na kome smo i danas - „čuvanje naše tradicije, ali i osvajanje naše budućnosti“.

„Sa zahvalnošću i uzbuđenjem primila sam vest o Nagradi za životno delo koje mi dodeljuje Ansambl KOLO. Nisam očekivala priznanje za svoj rad jer sve što sam radila, činila sam iz interesovanja i ljubavi prema poslu, časno vršeći dužnosti koje ih on nosi, a za koji sam se profesionalno opredelila, darujući mu veći deo svog života, ljubavi i rada“, kaže Đurićeva.

Ona je dodala da bi volela da nagrada bude podsticaj mnogim mlađim kolegama koji sa entuzijazmom i ljubavlju prema narodnom stvaralaštvu produžavaju vijek njegovog trajanja.

„Bez sopstvene kulture nema postojanja jednog naroda”, kaže ona.

Nagrada će joj biti uručena kada se steknu uslovi za to.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana