Anja Ilić: Snimanje filma o stradanju Srba u Drakuliću ozbiljna i odgovorna tema

GS
Anja Ilić: Snimanje filma o stradanju Srba u Drakuliću ozbiljna i odgovorna tema

BANjALUKA - Vršilac dužnosti Audio-vizuelnog centra Srpske Anja Ilić istakla je značaj, odgovornost i ozbiljnost snimanja filma o stradanju Srba u Drakuliću .

Ilićeva je, gostujući u programu RTRS-a ponovila da će za 30 dana biti raspisani konkursi za razvoj scenarija Republike Srpske, gdje je prvenstveno riječ o tekstovima od nacionalnog značaja. Osim konkursa za razvoj scenarija za žanrovski film, odnosno za film na bilo koju temu, biće otvoren i poseban konkurs za razvoj scenarija za nacionalnu temu, a ta tema ove godine biće stradanje srpskog naroda u Drakuliću u Drugom svjetskom ratu 1942. godine

- Prioritet je svakako na stvaraocima Republike Srpske, a što se tiče scenarija na nacionalnu temu stradanja Srba u Drakuliću, njega ćemo da otvorimo i za državljane Srbije, jer nas veže zajednička prošlost, a i sadašnjost - dodala je Ilićeva.

Podvukla je da je se u priču o stradanju u Drakuliću neće ulaziti ad hok i naprečac jer je to isuviše ozbiljna i osjetljiva tema.

- Tome ćemo pristupiti maksimalno odgovorno i profesionalno - istakla je Ilićeva.

Naglasila je da svako u okviru svog konkursa može da se takmiči ravnopravno.

Ilićeva navodi da što se tiče Audio-vizuelnog centra, da oni neće samostalno da kupuju sadržaj.

- Mi ćemo da dodijelimo sredstva fizičkom licu i daćemo mu rok kada treba da dostavi taj scenario. Mi samo posredujemo da tog scenaristu i scenario preusmjerimo dalje - ističe Ilićeva.

Kako ističu iz Audio-vizuelnog centra, scenarista polaže potpuno pravo na svoj scenario, a oni na ovaj način žele samo da podstaknu na dalji razvoj scenarija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana