Andriću u pohode

R. TASIĆ
Andriću u pohode

VIŠEGRAD - Dvanaestim susretima bibliotekara Republike Srpske danas u Višegradu počinje 29. po redu, a 16. u Republici Srpskoj, kulturna manifestacija posvećena uspomeni na nobelovca Ivu Andrića "Višegradska staza".

Poslije toga, u sadašnjoj zgradi Poslovnog fakulteta biće otvorena učionica u kojoj je Ivo Andrić u vremenu od 1899. do 1903. završio prva četiri razreda osnovne škole.

Spomen-učionicu, koja će biti dostupna turistima i ljubiteljima Andrićevog djela, otvoriće načelnik opštine Višegrad Miladin Milićević i profesor Božidar Polić.

Prvog dana Staze planirano je i otvaranje izložbe knjiga "Besjede" iz Banje Luke, a zatim promocija djela "Krst prote Milutina", autora Božidara Kljajevića.

Nakon toga, u Gradskoj galeriji biće otvorena izložba slika nastalih na prošlogodišnjem, 14. međunarodnom likovnom saborovanju u Višegradu.

Svečano otvaranje manifestacije je u 19 časova u Domu kulture.

Tradicionalnu "Besjedu o Andriću" govoriće književnik Milovan Danojlić, a u umjetničkom programu učestvuju glumac Tihomir Stanić, hor "Sveti Đorđe" iz Užica i Muzička etno-grupa "Teodulija" iz Beograda.

Drugog dana Staze, u subotu, povodom stotinu godina redovnog kola "Srpske književne zadruge" - "Ivo Andrić i Srpska književna zadruga" govoriće njen glavni i odgovorni urednik Mirko Nedić.

Povodom godišnjice smrti pisca Stevana Raičkovića, govoriće književnik Slobodan Rakitić, a predstaviće se i knjiga "O srpskoj prosvjeti" Slobodana Nagradića.

U nedjelju je planirano da Andriću u pohode stigne na Stazu dobitnik NIN-ove nagrade za prošlu godinu Dragan Velikić.

O njegovoj nagrađenoj knjizi "Ruski prozor" govoriće književni kritičar Ivan Radosavljević.

Toga dana u Domu kulture izvešće se i pozorišna predstava za djecu "Pepeljuga", po tekstu Aleksandra Popovića, a u režiji Save Škobića.

Posljednjeg dana "Višegradske staze", u ponedjeljak, održaće se veče "Čigoja štampe" iz Beograda, na kojoj će govoriti Teodora Tara, autor knjige "Mesečeva rosa".

Nakon toga, biće predstavljena i knjiga "Pjevanje sa Drine", u kojoj su sabrane pjesme nekoliko višegradskih pjesnika.

Ovogodišnja "Višegradska staza" biće zatvorena pozorišnom predstavom "Pastorala", po tekstu Radoslava Pavlovića, a u režiji Milorada Milinkovića. U predstavi igraju glumci Marijana Mićić, Miroljub Turajlija, Danijela Štajnfeld i Vladan Milić.

Organizator "Višegradske staze" je Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta", a pokrovitelji Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i opština Višegrad.

                                                                    

Program na ćupriji

Na Mostu Mehmed-paše Sokolovića na Drini održaće se književno veče na kojem će učestvovati pjesnici Slobodan Rakitić, Dobrica Erić, Milovan Danojlić, Dragomir Brajković, Milica Lilić i Simo Laketić.

Pored ovih, stihove će govoriti i Ljiljana Bralović, Blagoje Baković, Jovanka Stojčinović-Nikolić, Zoran Kostić, Ratko Marković, Milan Mihajlović, Novica Sovrlić, Miomir Jovanović, Bojan Maksimović i Milenko Jevđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana