“Andrićeva nagrada” Tuševljakoviću za zbirku “Hangar za snove”: Priznanje majstoru srpske fantastike

B.P.
“Andrićeva nagrada” Tuševljakoviću za zbirku “Hangar za snove”: Priznanje majstoru srpske fantastike

BEOGRAD - Žiri Andrićeve nagrade, jednoglasno je donio odluku da Andrićeva nagrada za 2022. godinu bude dodijeljena piscu Darku Tuševljakoviću za zbirku priča “Hangar za snove".

Žiri u sastavu: dr Branko Vraneš (predsjednik), dr Mina Đurić i dr Marko Avramović, detaljno razmotrivši zbirke pripovjedaka i priče objavljene u periodici 2022. godine, na završnoj sjednici održanoj 22. septembra 2023. godine u “Zadužbini Ive Andrića” odlučilo je da nagradi ovu antologiju u izdanju Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“.

-Darko Tuševljaković stvara intrigantan i autentičan pripovijedni svijet, koji obnavlja književne tradicije srpske fantastike. Piščeve distopijske vizije prožete su elementima horora, naučne leksike i filmske tehnike, premda uveliko prevazilaze okvire žanrovske proze. Knjiga “Hangar za snove” ističe se po liričnosti i ekspresivnosti izraza, bogatstvu imaginacije, duhovitom poigravanju sa horizontom očekivanja čitalaca i smislu za savremenost - navodi se u obrazloženju žirija.

Darko Tuševljaković je rođen 1978. u Zenici. Prvu priču je objavio 2002. godine u regionalnoj antologiji priređenoj u saradnji s Uneskom i od tada objavljuje kraću i dužu prozu u raznim časopisima i antologijama u zemlji i regionu. Godine 2004. dobio je nagradu „Lazar Komarčić“ za najbolju novelu. Dosad je objavio tri zbirke priča (“Ljudske vibracije”, “Naknadne istine” i “Hangar za snove”), kao i četiri romana (“Senka naše želje”, “Jaz”, “Jegermajster” i “Uzvišenost”).

Djela su mu se našla u užim i najužim izborima za “NIN”-ovu i “Vitalovu” nagradu. Za roman “Jaz” dobio je 2017. Evropsku nagradu za književnost, Živi u Beogradu i radi kao urednik i prevodilac.

Nagrada će biti uručena u Zadužbini Ive Andrića, 10. oktobra, na dan piščevog rođenja, u 11 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana