Andrićeva nagrada pripala Igoru Marojeviću

Tanjug
Foto: Ilustracija

BEOGRAD- Andrićeva nagrada za 2021. godinu dodijeljena je piscu Igoru Marojeviću za pripovetku "Slikopisanje” iz knjige "Sve za lepotu ", izdavačke kuće Dereta, saopštila je danas Zadužbina Ive Andrića.

"Marojević je u pripoveci ''Slikopisanje'' uspeo da na književno iznijansiran način progovori o kontroverznim figurama sa prostora bivše Jugoslavije i predoči originalnu viziju apsurdnosti i farsičnosti istorije, koja ima univerzalno značenje", kaže se u saopštenju.

Članovi žirija Andrićeve nagrade Branko Vraneš, Mina Đurić i Marko Avramović jednoglasno su donijeli odluku ocijenivši da se "Slikopisanje" izdvaja "po svojoj semantičkoj složenosti, pažljivoj kompoziciji i uzbudljivoj naraciji sa elementima trilera".

Kako je ocijenjeno, Marojevićevu pripovetku karakteriše "naglašen i minuciozno razrađen odnos između dokumentarnog i fiktivnog".

Nagrada će biti uručena u Zadužbini Ive Andrića u Beogradu 10. oktobra na dan rođenja velikog pisca i nobelovca.

Prema testamentarnoj volji Andrića, njegova Zadužbina je 1976. godine ustanovila godišnju Andrićevu nagradu za najbolju pripovetku, ciklus, odnosno zbirku pripovedaka objavljene na srpskom jeziku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana