Aleksandru Karađorđeviću Krst vožda Đorđa Stratimirovića

Srna
Foto: GS

BEOGRAD - Predstavnici Centra za razvoj Šajkaške, Odbora za povratak posmrtnih ostataka vožda Đorđa Stratimirovića, te predstavnici plemićke porodice Stratimirović dodijelili su princu prestolonasljedniku Aleksandru Karađorđeviću Krst vožda Đorđa Stratimirovića.

Kancelarija prestolonasljednika Aleksandra saopštila je da se ovo priznanje dodjeljuje uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa sremskog Vasilija povodom svečanosti prenosa i sahrane posmrtnih ostataka srpskog generala i vožda Đorđa Stratimirovića u Manastiru Vavedenja Presvete Bogorodice u Sremskim Karlovcima.

Princ Aleksandar Karađorđević rekao je da je sa velikim zadovoljstvom prihvatio odlikovanje koje nosi ime velikog čovjeka i ponosnog sina srpskog naroda.

"Upravo mu je narod koji je vodio dao titulu vožda, kao što je to bilo i početkom 19. veka, kada je narod svojom voljom dao isti čin i mom pretku Karađorđu", naglasio je prestolonasljednik Aleksandar.

Đorđe Stratimirović bio je komandant srpske vojske 1848. godine, srpski general kojeg su ondašnji Srbi zvali vožd. Potiče iz ugledne porodice Stratimirović iz Kulpina koja vodi porijeklo iz Hercegovine. Rođen je u Novom Sadu 7. februara 1822. godine, a sahranjen u Beču, gdje je preminuo 15. decembra 1908.

Posmrtni ostaci vožda Đorđa Stratimirovića preneseni su 28. avgusta iz Beča u Srbiju, a 27. septembra sahranjeni u Manastiru Vavedenja Presvete Bogorodice u Sremskim Karlovcima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana