Aleksandri Spasojević status prvaka Dječijeg pozorišta RS

GS
Foto: DPRS

BANjALUKA - Rješenjem ministra prosvjete i kulture Republike Srpske, Natalije Trivić, od 1. oktobra 2022. godine ansambl Dječijeg pozorišta Republike Srpske ima još jednog prvaka, a to je glumica Aleksandra Spasojević, saopšteno je iz Dječijeg pozorišta RS.

- Dosljedno članu 44. Zakona o pozorišnoj djelatnosti, ministar prosvjete i kulture dodjeljuje ovo visoko zvanje dramskim umjetnicima, zbog čega je ovaj status zaslužno dobila Aleksandra Spasojević - Uz Božanu Bijelić i Duška Mazalicu, koji su rješenjem Ministra postali prvaci 2021. godine, ovim je ansambl Dječijeg pozorišta Republike Srpske stekao još jedan važan atribut u afirmaciji nacionalnog teatra za djecu Srpske - navode iz dječijeg nacionalnog teatra.

Aleksandra Spasojević rođena je 23. 10. 1973. godine u Banjaluci. Za vrijeme predškolskog i osnovnog školovanja pohađala Školu klasičnog baleta u tadašnjem Domu kulture, sadašnjem Banskom dvoru. Završila  banjalučku Gimnaziju 1992, a šest godina kasnije upisala  tek osnovanu Akademiju umjetnosti u Banjaluci, na odsjeku Gluma, kao student prve generacije u klasi prof. Jovice Pavića.

Diplomirala  je najvišom ocjenom, u diplomskoj predstavi "Ljubavnik", Harolda Pintera, u klasi  mentora, prof. Nenada Bojića. Predstava je premijerno izvedena 26.10.2002. godine, kao prva diplomska predstave Akademije umjetnosti u Banjaluci i kao prva diplomska  predstava koja je postavljena na redovni repertoar Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Nakon završetka studija, radila  kao asistent prof. Bojića na banjalučkoj Akademiju umjetnosti, odsjek gluma.

U Dječijem pozorištu Republike Srpske zaposlena je 25 godina i odigrala  je preko 100 premijera, dramskih i lutkarskih, za djecu i odrasle.

Sarađivala i sa Narodnim pozorištem Republike Srpske i sa gradskim pozorištem Jazavac, radila sa istaknutim rediteljima iz Srbije, Bugarske, Bjelorusije, Poljske, Češke.

Zapažene predstave u kojima je igrala su “Majstor i Margarita”, M.Bulgakova (uloga Margarite), “Olovni vojnik”, H.Kristijana Andersena (uloga Balerine), “Ježeva kućica”, Branka Ćopića (uloga Lisice), “Plava ptica”, M.Meterlinka (uloga Svjetlost), “Tri sestre”, A. P. Čehova (uloga Olge), “Čarobnjak iz Oza”, L. F. Bauma (uloga Vještice Sjevera), “Koboldi”, po knjizi A.Dime, Medna kaša grofice Berte (grofica Berta), "Sedam gavranova", braće Grim i druge.

Godine 2002. proglašena je za najbolju mladu glumicu Republike Srpske.  Već 10 godina bavi se i pozorišnom režijom, kako sa djecom tako i u profesionalnim pozorištima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana