Aleksandar Blanić igra naslovnu ulogu u novoj predstavi Dječijeg pozorišta RS

Aleksandra Glišić
Aleksandar Blanić igra naslovnu ulogu u novoj predstavi Dječijeg pozorišta RS

BANjALUKA - Dramski tekst “Sirano de Beržerak” Igora Bojovića je sjajno napisan i djeci približava ovog junaka na neki veseo način. Takođe Bojovićev tekst je malo parodiran. Sa rediteljem Jugom Radivojevićem smo sarađivali više puta u Dječijem pozorištu RS, tako da i sada očekujemo dobru saradnju.

 

 

 

Rekao je to za “Glas Srpske” glumac Dječijeg pozorišta Republike Srpske Aleksandar Blanić, koji tumači naslovnu ulogu u predstavi “Sirano de Beržerak”.

Premijera predstave najavljena je za 28. februar. Princezu Roksanu igra Ana Anđelić, grofa De Pliša Đorđe Janković, madmoazelu Šizelu Aleksandra Spasojević, Lepog Kristijana Dragan Vučić, a kadete igraju Saša Terzić i Dragan Banjac.

- Jug Radivojević odlično poznaje ansambl našeg pozorišta i napravio je dobru glumačku podjelu u ovoj predstavi, onako kako je on mislio da je najbolje. Kao reditelj tačno zna šta ko od nas može najbolje da odigra. Pošto me očekuje premijera predstave “Dučić” u Narodnom pozorištu Republike Srpske, koja će biti 31. januara, takođe u režiji Juga Radivojevića, tek treba potpuno da se posvetim liku Sirana de Beržeraka - kaže Blanić.

Pomoćnik reditelja, koji je ujedno zadužen i za scenski pokret, je Igor Damnjanović, a muziku potpisuje Božidar Obradinović. Scenografiju i kostim radi Berina Šuščević, odnosno Jelena Savić iz Dječijeg pozorišta Republike Srpske.

Jug Radivojević je u Dječijem pozorištu Republike Srpske već režirao tri predstave “Petar Pan”, “Orlovi rano lete” i “Tom Sojer”, koje su odlično prihvaćene kod publike, ali i stručne kritike.

Igor Bojović je istakao da je njegov omiljeni dramski komad “Sirano de Beržerak” Edmona Rostana.

- Kada bih morao da odlučim koja je vrsta mog omiljenog stiha, svakako bih rekao - aleksandrinac. I zaista, ovo delo koje predstavlja osnovu mog celokupnog rada, kad je reč o dramskim tekstovima za decu (pored Šekspira, bajki, deseterca, osmerca i epske poezije) nepresušan je izvor moje inspiracije. U predstavi koja je pred vama, dragi gledaoci i dragi čitaoci, namera malenog pisca nije bila da dosegne visine i dubine Edmona Rostana, već da ovo delo približi deci i svom detinjstvu, kada se sa njim prvi put i susreo - kazao je Bojović.

Pisac

Dramski pisac Igor Bojović je i ranije sarađivao sa Dječijim pozorištem Republike Srpske. Publika je imala priliku da gleda predstave “Petar Pan”i “Krdža Brdža”, rađene po njegovim tekstovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana