Aleksandar Bajunović, slikar, za “Glas Srpske” o novoj izložbi u Banjaluci: “Balkanska kula” utopija našeg naroda

Milanka Mitrić
Aleksandar Bajunović, slikar, za “Glas Srpske” o novoj izložbi u Banjaluci: “Balkanska kula” utopija našeg naroda

Posmatrajući Brojgelovu “Vavilonsku kulu” dobio sam inspiraciju da istorijsku sliku iskoristim kao referencu za nastajanje “Balkanske kule”, ali promišljajući na kritički način. “Vavilonska kula” je ostala nedovršena, ljudi su se rasuli po svetu s pomešanim jezicima i doživeli neuspeh.

Rekao je ovo za “Glas Srpske” slikar Aleksandar Bajunović o izložbi “Balkanska kula”, koja je prošle sedmice otvorena u kamenoj kući na Kastelu.

- Pa 500 godina kasnije identifikujem i mapiram kuće na Balkanu koje nisu završene. U njima sam uvideo utopiju našeg naroda, ali i poveznicu sa “Vavilonskom kulom”. Čovek zida kuću na sprat da bi u njoj živeo u miru sa porodicom u blagostanju, ali u nekom trenutku nestane mogućnosti da je završi, deca odlaze ka većim gradovima, a kuće ostaju puste - dodaje.

GLAS: Šta je glavna nit koja spaja djela obuhvaćena izložbom?

BAJUNOVIĆ: Ciklus sam pokušao da gradim kao što režiser gradi film. Iz kompozicija stvaram narativnu priču, ne ponavljam motive, a svaka slika ima naraciju vezanu za ruralno područje, Oca, kuću, domaćinstvo. Nit koja povezuje ciklus je glavni Otac, koji je na nekim slikama prisutan fizički, a na nekim kao tvorac kuće. Radnja izložbe dešava se u kući, pa se stvara odnos oca prema kući, prema njivi i prema domaćinstvu.

GLAS: Vaša mentorka Borjana Mrđa navela je da ste Brojgelove paradigme primijenili kritički, a da ciklusom pozivate na promišljanje trenutnog stanja patrijarhalne zaostavštine ruralnih područja Balkana. Kakva je ta zaostavština?

BAJUNOVIĆ: Mnogo toga se izmenilo u patrijarhalnom odnosu, ali se on zadržao i dalje u ruralnim mestima, jedna tradicionalna nit jeste da muška deca naslede kuću i imanje, i nastave tradiciju porodice. Nova vremena donose nove odluke, deca ne žele da ostaju u manjim mestima i da snose patrijarhalnu odgovornost. Pa tako odlaze ka većim gradovima, a ta domaćinstva ostaju pusta. Na taj način se urušava i patrijarhalni sistem. Iako to sve krene od individualnog problema, na kraju se završava kao kolektivni problem.

GLAS: Kako ideju kuće postaviti naspram uloge roditelja - oca?

BAJUNOVIĆ: Kada pomenemo kuću, osetimo jednu sigurnost, ali u slučaju mog ciklusa slika to nije tako. Kuća nije mesto koje nam pruža konačnu sigurnost koju svi tražimo. Predstavlja utopijski momenat porodice koja je želela da kućom dosegne nebo, ali u nedostatku materijalnih sredstava kuća ostaje nezavršena i nema funkciju koju bi trebalo da ima. Na tradicionalan način kuća je nešto što ostaje u nasleđe deci od oca, ali u ovom slučaju deca odlaze od kuće tražeći bolji život, a ocu jedino ostaju zidine.

GLAS: Kako ste ideje kuće i porodice predstavili na radovima?

BAJUNOVIĆ: Na mojim slikama kuća je prikazana ogoljena i nezavršena. Iako je kuća kod mene smeštena u prelepi pejzaž, naizgled idiličan običnom posmatraču, ona priča jednu tešku i ozbiljnu temu balkanskog područja.

GLAS: Da li je urušavanje ideje kuće, u ovom smislu, prirodan tok stvari i šta dolazi nakon toga? Da li znamo da se nosimo s takvim promjenama?

BAJUNOVIĆ: Sve na svetu ima prirodan tok koji čovek narušava ponekad pohlepnim idejama. Jedina stvar koja je beskonačna jeste priroda, koja uvek ima moć da se obnovi. Čak i kada su u pitanju velike civilizacijske katastrofe, ona opstaje i obnavlja se. Svaka promena je teška, pa se nije na nju tako lako navići, ali vreme čini svoje, pa sve postane sastavni deo života.

Promjene

GLAS: Kako posmatrate promjene koje su se u svijetu desile tokom pandemije? Kako se s tim nosimo? I kako se to odrazilo na umjetnost i kulturu?

BAJUNOVIĆ: Sve ovo nas je zateklo nespremne, ali to je život, uvek ima lepih i ružnih stvari. Promene su se javile u svim strukturama društva, svi smo to osetili, i biće potrebno više vremena da se stvari vrate u normalu, da stvari dobiju svoj prirodan tok. Što se tiče umetnosti i kulture, ni pre pandemije situacija nije bila na zavidnom nivou. Potrebno je izdvojiti više sredstava za finansiranje, jer kultura i umetnost su bitne, a ovde se stavljaju na poslednje mesto.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana