Albijanić: Svetosavska nagrada - najveće priznanje za prosvjetnog radnika

Srna
Foto: printskrin

BILEĆA- Svetosavska nagrada je najveće priznanje koje može da dobije prosvjetni radnik samim tim što nosi ime prvog srpskog i najvećeg prosvjetitelja i učitelja - Svetog Save, izjavila je Srni profesor engleskog jezika u Osnovnoj školi "Petar Drugi Petrović Njegoš" u Bileći Mirjana Albijanić, jedan od ovogodišnjih dobitnika ovog priznanja.

Albijanićeva i Mirjana Skočajić, profesor razredne nastave u bilećkoj Osnovnoj školi "Sveti Sava" dobitnice su Svetosavske nagrade koju Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske dodjeljuje za izuzetne rezultate postignute u oblasti vaspitanja i obrazovanja učenika u prethodnoj godini i doprinos kvalitetnijem obrazovanju i vaspitanju u Srpskoj.

Albijanićeva kaže da je veoma ponosna što je jedan od 12 nagrađenih predmetnih nastavnika u cijeloj Republici Srpskoj, ističući da ova nagrada predstavlja priznanje cijelom kolektivu.

Ona je dodala da se potajno nadala da će biti dobitnik Svetosavske nagrade nakon što je vidjela da ispunjava sve tražene uslove - uspjeh na međunarodnom takmičenju iz engleskog jezika, inovativnost i kreativnost, te primjena raznovrsnih i savremenih inovativnih metoda i tehnologija u vaspitno-obrazovnom radu.

"Svakodnevno doprinosim i unapređenju kvaliteta rada ustanove u nastavi i vannastavnim aktivnostima. Drago mi je što se trud i rad cijene", ističe Albijanićeva.

Ona kaže da izazova u radu sa učenicima ne nedostaje, te da je najveći izazov kako djecu današnjeg, modernog vremena, zainteresovati za učenje, odnosno kako im približiti gradivo i učiniti zanimljivijim da bi ga lakše usvojili.

"To upravo, čini mi se u dobroj mjeri postižem zahvaljujući kreativnom, upornom radu i upotrebom sredstava moderne tehnologije kojima naša škola obiluje", rekla je Albijanićeva.

Ona ističe da biti dobar prosvjetni radnik podrazumijeva mnogo toga, ali u današnje vrijeme prije svega treba da bude pedagog, psiholog, čak i roditelj, pa tek onda nastavnik.

Profesor razredne nastave u Osnovnoj školi "Sveti Sava" u Bileći Mirjana Skočajić rekla je da je ovo značajno priznanje za nju velika čast, obaveza i podstrek za dalji rad, te istakla da biti dobar prosvjetni radnik u današnje vrijeme znači ići ukorak sa vremenom.

"Nastavnik treba stalno da se usavršava i unapređuje svoj rad u skladu sa trendovima u određenom vremenu. Djeci treba biti prijatelj, podrška i pružati im sigurnost. Treba ih naučiti i vaspitati da budu samostalni, odgovorni i uspješni ljudi", poručila je Skočajićeva.

Sedam vaspitača iz predškolskih ustanova, 24 nastavnika razredne i predmetne nastave u osnovnim školama, te 11 profesora srednjih škola u Republici Srpskoj dobili su Svetosavsku nagradu za postignute izuzetne rezultate u oblasti vaspitanja i obrazovanja djece i učenika i doprinos kvalitetnijem vaspitanju i obrazovanju u Republici Srpskoj u školskoj 2020/2021. godini.

Svetosavska nagrada, koja se sastoji od Svetosavske povelje i novčane nagrade, dobitnicima će biti uručena 28. januara na svečanosti u Dječijem pozorištu Republike Srpske u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana