Akademija umjetnosti 25 godina uspješno obrazuje mlade talente

Srna
Akademija umjetnosti 25 godina uspješno obrazuje mlade talente

BANjALUKA - Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci već 25 godina uspješno obrazuje mlade talente u dramskoj, muzičkoj i likovnoj umjetnosti, a očekuje se i da naredne akademske godine bude uveden novi studijski program - dizajn enterijera, rekla je Srni dekan ove visokoškolske ustanove Dragana Purković Macan

"Upravo smo završili elaborat o licenciranju novog studijskog programa Dizajn enterijera, koji smo radili zajedno sa Arhitektonsko-građevinsko-geodetskim fakultetom i očekujemo da uđe u procedure, te se nadamo da ćemo prve studente upisati na jesen", rekla je Macanova.

Ona je podsjetila da je Akademija osnovana 1998. godine sa plemenitom vizijom da se osnuje institucija koja će obrazovati kadar iz oblasti umjetnosti i kulture.

"Nakon 25 godina možemo reći da smo u tome uspjeli. Kadar koji je izašao iz Akademije najveće je dostignuće i rezultat njenog rada jer su naši bivši studenti sada kreatori kulturnog i umjetničkog života u Republici Srpskoj", rekla je Macanova.

Ona je istakla da će ove godine sa ponosom biti obilježen jubilej 25 godina postojanja i rada Akademije. "Obilježavanje ovog jubileja počećemo izložbom 25 godina Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, koja će sutra biti otvorena u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, a riječ je o izložbi umjetničkih djela svih nastavnika i saradnika koji rade i koji su radili na studijskom programu Likovne umjetnosti", rekla je Macanova.

Prema njenim riječima, u okviru obilježavanja jubileja u Muzeju će tokom tri mjeseca trajanja izložbe svake sedmice biti po jedna aktivnost, kao što je koncert, monodrama ili nešto treće, sa svih studijskih programa.

"U Kulturnom centru Banski dvor krajem januara planiran je veliki koncert Ah, reče Bah naših studenata i profesora sa studijskog programa muzičke umjetnosti, a nakon toga, već tradicionalno, kreće održavanje Dana Vlade Miloševića u aprilu", rekla je Macanova. Ona je dodala da se očekuje i Pozorišni akademski Festival /PAF/, koji će biti održan krajem juna i početkom jula.

"Naravno, riječ je o našim redovnim aktivnostima, ali ove godine ćemo se truditi da ih podignemo na viši, svečarski nivo i 2. jula imaćemo svečanu akademiju i to je dan Akademije umjetnosti", rekla je Macanova. Ona je ocijenila i da je veliki uspjeh u radu Akademije taj što je iškolovala svoj kadar, koji danas studentima uspješno prenosi stečeno znanje. "Na samom početku osnivanja Akademije nismo imali dovoljno profesora, koje smo morali da angažujemo iz Srbije. Sada je gostujućih profesora sve manje, te su većina profesora danas bivši studenti Akademije i to su ljudi koji imaju zapažene umjetničke i pedagoške reference", rekla je Macanova.

Ona je izrazila zadovoljstvo i što su bivši studenti akademije uvijek dočekani raširenih ruku i u drugim institucijama kulture, kao što su pozorišta, muzeji, galerije, ali i na muzičkim scenama. Macanova očekuje da od naredne akademske godine u funkciji bude novi prostor namijenjen studentima Akademije, gdje će moći da izlažu svoja likovna djela, igraju pozorišne predstave ili izvoditi koncerte.

"To će biti Studentski kulturni centar, kojeg željno očekujemo. U toku je opremanje i završavanje enterijera ovog centra, koji će biti dio Univerziteta u Banjaluci, a smješten je u sklopu četvrtog paviljona Studentskog centra", rekla je Macanova. Ona je istakla i da mladi u Republici Srpskoj imaju veliki potencijal u oblasti umjetnosti, o čemu svjedoče i brojne nagrade i priznanja koje studenti Akademije osvajaju na takmičenjima i festivalima u regionu, ali i svijetu. "Institucije Republike Srpske ulažu napore da se taj potencijal podrži, oblikuje i usmjeri na pravi način i sigurna sam da će te podrške biti sve više", rekla je Macanova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana