“Ajnštajnova izdaja” na Tašmajdanu

G.S.
“Ajnštajnova izdaja” na Tašmajdanu

“Teatar Vuk” izvešće svoju najnoviju predstavu “Ajnštajnova izdaja” Erika Emanuela Šmita u režiji Andree Lazić na otvorenoj sceni stadiona Tašmajdan, 2. jula.

Ova “ozbiljna komedija”, kako navode autori predstave, prati dva neobična čovjeka, koji se sreću četrdesetih godina dvadesetog vijeka, pokušavajući da nađu zajedničku tačku oproštaja, sebi i svijetu, koji je uvijek na ivici uništenja.

U centru priče je slučajni susret slavnog naučnika Alberta Ajnštajna sa američkom skitnicom na obali jezera u Nju Džerziju.

- Ajnštajn, njemački Jevrej i ubijeđeni pacifista, “ukršta” stavove sa čovjekom koji je izgubio sina u ratu i brani smisao njegovog postojanja. Filozofska, a krajnje razumljiva drama Erika Emanuela Šmita, najizvođenijeg dramatičara našeg doba, vodi nas ka istini i pravdi, koje su posljednja odbrana genija u svakoj oblasti nauke i života - objašnjavaju autori.

U predstavi igraju Nebojša Dugalić, Branislav Zeremski i Jovan Jelisavčić.

Na inicijativu beogradskih pozorišta i Sekretarijata za kulturu sva beogradska pozorišta će od 25. juna do 20. jula svoje predstave izvoditi na stadionu Tašmajdan.

Erik Emanuel Šmit rođen je 1960. u Lionu. Tokom studija izučavao je muziku i književnost. Godine 1983. diplomirao je filozofiju, a 1987. je i doktorirao. Šest godina kasnije, poslije sjajnih odziva na njegov književni rad, odlučuje da se potpuno posveti pisanju.

Šmit je prije svega pozorišni pisac. Dobitnik je nagrade Francuske akademije nauka za cjelokupno pozorišno djelo, a mnogi njegovi komadi, od prvog, izvedenog 1991, pa do danas, višestruko su nagrađivani, sa još mnogo više nominacija. Tokom tri mjeseca za svako izvođenje “Zagonetnih varijacija”, njegovog slavnog komada poznatog i beogradskoj publici, tražila se karta više. Tada su otkupljena prava za prikazivanje u mnogim zemljama: Finska, Grčka, Japan, Poljska, Argentina, Rusija... Svuda su u glavnoj ulozi čuveni, najbolji glumci nacionalnih glumišta.

I sve tri novele koje čine “Trilogiju nevidljivog - Oskar i gospođa u ružičastom mantilu, Gospodin Ibrahim i cvjetovi Kurana i Milarepa” - izvode se na pozorišnim scenama Francuske, ali i Velike Britanije, SAD, Njemačke. Šmitov uspjeh zasniva se na njegovoj sposobnosti da majstorski postavi zaplet o promišljanju vjere, o traganju za istinom i samospoznajom ili o prefinjenim psihološkim odnosima i složenom unutrašnjem životu “običnih” i manje običnih ljudi, koji za Šmita obični nikad ne mogu biti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana