Adligat donirao knjige manastiru Mileševa

Tanjug
Adligat donirao knjige manastiru Mileševa

BEOGRAD - Udruženje za kulturu, umjetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“ doniralo je manastiru Mileševa 300 knjiga raznih žanrova iz svoje bogate kolekcije, koje će biti dostupne svim budućim posjetiocima manastira, saopšteno je iz te organizacije.

Episkop mileševski Atanasije Rakita primio je delegaciju „Adligata“ u Mileševi na sastanku povodom saradnje u oblasti kulture, promocije čitanja, kao i načina sakupljanja i čuvanja najvrednijih umjetnina.

Ovom prilikom su članovi delegacije, predsjednik udruženja Viktor Lazić i Aleksandra Cukavac, upoznali episkopa sa akcijama iz oblasti kulture koje su realizovane u proteklih nekoliko godina - jedna od takvih akcija, koja je ujedno među najvećima u istoriji Srbije, jeste „Milion knjiga za Srbiju“, u okviru koje je donirano 800.000 knjiga bibliotekama u zemlji i regionu.

Kroz želju da knjige i znanje budu dostupni svima, episkop je dao svoj blagoslov djelatnostima koje za cilj imaju širenje i očuvanje kulture.

Lazić je pozvao episkopa da posjeti Muzej knjige i putovanja, Muzej srpske književnosti, kao i Biblioteku Lazić - najtrajniju srpsku porodičnu biblioteku, čiji fond prevazilazi dva miliona naslova.

U ovoj biblioteci mogu se naći pisma Nikole Tesle, pismo Hajduk Veljka Petrovića, bilješke Tomasa Edisona, kao i jedinstveni eksponati poput pravoslavnih knjiga na pergamentu iz Etiopije.

Delegacija Adligata“ posjetila je i manastirsku riznicu u kojoj se nalaze vrijedne svetinje, prisustvovala liturgiji koju je episkop služio, a imali su i prilike da se poklone grobu Svetog Save.

Mileševska eparhija i „Adligat“ dogovorili su uspostavljanje dugoročne saradnje na polju kulture, a ovo udruženje izrazilo je želju da nastavi da učestvuje u prikupljanju materijala za biblioteku ovog manastira, zadužbine kralja Stefana Vladislava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana