Zmijanjski vez u najužem izboru za UNESCO

Aleksandra Madžar
Zmijanjski vez u najužem izboru za UNESCO

Banjaluka - Zmijanjski vez, koji je nominovan za UNESCO-ovu reprezentativnu listu nematerijalnog nasljeđa, ušao je u najuži izbor.

Potvrdio je ovo za "Glas Srpske" viši kustos etnolog u Muzeju Republike Srpske Vladimir Đukanović i dodao da će u oktobru biti poznato da li će zmijanjski vez postati dio nematerijalnog nasljeđa na prestižnoj listi.

Etnološko odjeljenje Muzeja Republike Srpske u martu 2013. godine proslijedilo je prvu nominaciju za nematerijalno kulturno nasljeđe čovječanstva - zmijanjski vez. Riječ je o vezu koji je od sredine 19. vijeka do danas zadržao svoju elementarnu formu, tamnoplavu boju, a tehnika je identična kao i prije 150 godina.

Đukanović kaže da će ove godine raditi na promociji zmijanjskog veza, a u saradnji sa "Poštama Srpske" uradiće markice sa motivima veza.

Takođe, Etnološko odjeljenje Muzeja RS je svim lokalnim zajednicama, muzejima i udruženjima zainteresovanim za ovu nominaciju uputilo dopise da dostave šta žele da stave na listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa Republike Srpske.

Đukanović kaže kako u ovoj godini planiraju da listu prošire sa 15-20 novih elemenata i da u 2015. pošalju još jednu nominaciju za UNESCO.

Kustos etnolog u Muzeju Republike Srpske Danijela Đukanović naglasila je da je zmijanjski vez sigurno jedan od najspecifičnijih i najkarakterističnijih vezova sa naših prostora.

- Specifičnost ovog veza ogleda se u tome što su bogatstvo ornamenata, tehnika izrade i kolorita jedinstveni i posebni  u odnosu na druge vezove u BiH. Odlikuju ga usklađenost, harmonija i stilska perfekcija geometrijskih ornamenata, ukomponovanih sa tamnoplavim, odnosno čivitnim koloritom - ističe Đukanovićeva.

Za razliku od drugih krajeva BiH gdje je vez na nošnjama predstavljen u četiri ili dvije boje, na Zmijanju je prikazan samo u tamnoplavoj boji.

- Ovim vezom prikazana je umjetnička kreativnost, unutrašnja simbolička kreativnost i osjećajnost koju je vijekovima posjedovala krajiška žena u svom temperamentu i duhu. Ona je vezom izražavala svoja osjećanja i unutrašnje stanje duha - kazala je Đukanovićeva.

Tehnike

- Zmijanjski vez rađen je u četiri tehnike: prorlak, podvlakno, prutalačka i krstačka tehnika. Od navedenih dominira krstačka tehnika veza. Svi ovi vezovi svrstavaju se u vezove po broju koji se smatraju za najstarije tehnike. Osnovna karakteristika je da se vez izvodi sa naličja, brojanjem žice - podsjetila je Danijela Đukanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana