U Herceg Novom otvoren “Trg od knjige”

Srna
U Herceg Novom otvoren “Trg od knjige”

Herceg Novi - U Herceg Novom danas je otvoren 16. Međunarodni sajam knjiga “Trg od knjige 2018”, čiji je ovogodišnji moto “Svijet knjiga je najljepši svijet koji je čovjek stvorio”.

Norveški pisac Erlend Lu rekao je na otvaranju manifestacije da knjige otvaraju svijet i omogućavaju ljudima da razumiju misli i kulture koje ranije nisu poznavali, kao i da uče o mjestima na kojima nisu bili i na kojima, možda, nikad neće biti.


Osvrćući se na izjavu predsjednika SAD Donalda Trampa da su Crnogorci agresivan narod, Lu je rekao da mu je cilj da skrene pažnju na ono što se dešava u svijetu u kojem važne osobe ne čitaju knjige.

“Čitao sam intervju sa Trampovim biografom prije nego što je bio izabran za predsjednika. I rekao je da Tramp, vjerovatno, nije pročitao nijednu knjigu od početka do kraja svojevoljno i sada vidimo rezultat toga”, smatra Lu.

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić rekao je da je ove godine učinjeno mnogo kako bi se opravdala važna i vrijedna titula koju Herceg Novi nosi - “grad pisaca”.

“Nedavno smo otvorili Muzej žNjegoševa školaž, posvećen vremenu, kada je u Herceg Novom učio najistaknutiji crnogorski vladika i pjesnik. Vratili smo u Novi Iva Andrića, oživjevši programima kuću nobelovca, koja je trenutno u rekonstrukciji. Na tragu te misije je i Međunarodni sajam žTrg od knjigež”, pojasnio je Katić.

Sajam će trajati do 28. jula. Organizatori ove manifestacije su Sekretarijat za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi, Gradska biblioteka i čitaonica Herceg Novi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana