Stotinu godina od prve izložbe u prijedorskom Muzeju Kozare

Snežana Tasić
Stotinu godina od prve izložbe u prijedorskom Muzeju Kozare

PRIJEDOR - Muzej Kozare iz Prijedora obilježiće ove godine stotinu godina od prve likovne izložbe u ovom gradu. Prijedor je imao sreću da se u njemu rode dvojica prvih školovanih slikara u BiH, Pero Popović i Todor Švrakić. Direktor Muzeja Kozare Milenko Radivojac ističe da je interesantno da su oni još kao studenti Praške akademije umjetnosti bili učesnici prve likovne izložbe u BiH koja je održana 1907. godine.

Treći učesnik te izložbe bio je Branko Radulović iz Mostara u organizaciji "Prosvete" i svi istoričari umjetnosti se slažu da je to bila prva likovna izložba u BiH.

- Već 1910. godine Todor Švrakić, tada apsolvent slikarstva, izlaže na jednoj maloj izložbi u Prijedoru. Nije ona bila mala po broju djela, jer je bilo izloženo 35 slika, akvarela, crteža i ulja na platnu, ali je trajala samo četiri dana. Bila je organizovana u zbornici prijedorske opštine i u zborniku je ostalo zabilježeno da je to prva izložba u Prijedoru i druga u BiH - rekao je Radivojac.

On je dodao da je, tragajući za dokumentima koja govore o toj izložbi, došao do teksta iz 1910. godine, koji je objavljen u sarajevskom časopisu "Srpska riječ" (broj 186).

- Tekst se zove "Pomozimo svoga", a govori o nastojanju mladog umjetnika da organizuje izložbu. On je tada izabrao šest svojih najljepših slika i procijenio ih na 360 kruna. Prodao ih je i polovinu sredstava dao "Prosveti" u znak zahvalnosti za stipendiranje tokom studija. Izložba je organizovana od 26. do 29. avgusta 1910. godine - ispričao je Radivojac.

Dodao je da upravo iz tih razloga ove godine Muzej Kozare namjerava da obilježi stotinu godina od prve likovne izložbe.

- Biće to izložba pod nazivom "Todor Švrakić - 100 godina poslije", na kojoj namjeravamo da izložimo sedam slika koje su vlasništvo Muzeja, ali i uz pomoć umjetničke kolekcije porodice Medić i Umjetničke galerije iz Sarajeva - najavio je Radivojac.

On je dodao da će izložba biti tokom juna, a u njenoj realizaciji biće angažovana i istoričar umjetnosti Vida Grandić.

- Izložba će biti organizovana u kući porodice Stojanović, gdje se nalaze djela velikog umjetnika Sretena Stojanovića. Ostala je predivna zabilješka gdje Stojanović poslije jedne izložbe iz 1932. godine hvali Todora Švrakića, govoreći da je on jedan izuzetan slikar i ističe njegove akvarele - naglasio je Radivojac.

Prema njegovim riječima, biće izloženo dvadesetak radova, nastalih od 1910. do 1931. godine.

Biografija

Todor Švrakić je rođen 1882. godine, bio je sin drvodjelje koga je otac upisao na terzijski zanat da uči za krojača. Slikarska iskra mladog Todora je sa 16 godina dovela u Beograd, gdje je pohađao privatnu slikarsku školu Riste i Bete Vukanović, najpoznatijih slikara Srbije toga vremena. Sticajem okolnosti i na nagovor učitelja, odlazi u Beč kod Paje Jovanovića, koji mu je kao nadarenom slikaru omogućio da dobije "Prosvetinu" stipendiju i ode na studije u Prag. Ljudi ga smatraju jednim od najboljih akvarelista sa ovih prostora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana