Roman “Zna li ko engleski” dobitnik “Zlatne sove”

Srna
Roman “Zna li ko engleski” dobitnik “Zlatne sove”

Istočno Sarajevo - Dragan Tepavčević, autor knjige “Zna li ko engleski”, dobitnik je ovogodišnje Književne nagrade za najbolji neobjavljeni roman “Zlatna sova”.

Na svečanoj ceremoniji, koja je organizovana povodom Dana Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, večeras je prvi put dodijeljena nagrada za najbolju neobjavljenu knjigu za djecu “Sovica 2018”, koja je pripala Ranku Pavloviću za djelo “Kako se ispričala neispričana bajka”.


Prema odluci žirija, drugo mjesto pripalo je Veroslavu Rančiću za roman “Nekž se zvezde iskradu i noć krene” i treće Čedomiru Ljubičiću za roman “Sjaj južnog krsta”.

Tepavčević je rekao novinarima da je njegov roman priča o traganju za izgubljenim pretkom, ali i o iseljavanju Hercegovaca krajem 19. i početkom 20. vijeka u Ameriku.

“To je priča o Hercegovini koja je nastajala u brojnim ratovima. To je jedna ljubavna priča i tri priče o prijateljstvu i mislim da je to sve upakovano u jedno dobro štivo koje će zanimati čitaoce”, naveo je Tepavčević, koji dugi niz godina živi u Australiji.

On je istakao da roman ima izraženu autobiografsku crtu, jer je glavni junak jedan njegov predak, koji je prije stotinjak godina otišao preko okeana, a u čiju kožu se stavio tek onog trenutka kada je i sam otišao preko okeana i pokušao da shvati kako je njemu bilo tada, kada nije znao engleski jezik.

Nagrađeni Pavlović izrazio je zadovoljstvo što je postao prvi dobitnik nagrade “Sovica”, istakavši da je Zavod za udžbenike učinio veliku stvar što je konkursom za ovu nagradu odlučio da podstiče stvaralaštvo za djecu, jer je u Republici Srpskoj malo knjiga i izdavačkih kuća koje se bave dječijim izdavaštvom.

On je poručio da se samo objavljivanjem dobrih književnih djela, najmlađa publika može podstaći da se vrati knjigama.

Direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Rade Ristović naglasio je da je “Zlatna sova” postala prepoznatljiva van Republike Srpske i BiH, jer su za proteklih šest godina, od kada je nagrada pokrenuta, rukopisi pristizali iz desetak zemalja svijeta, na šta su u ovoj izdavačkoj kući posebno ponosni.

Predsjednik žirija “Zlatne sove” Sanja Macura rekla je da su ovogodišnji nagrađeni romani veoma čitljivi, dinamični i zanimljivi, te da u njima svaki čitalac može da nađe nešto za sebe.

Ona je pojasnila da je u konkurenciji za “Zlatnu sovu” ove godine pristiglo oko 50 romana, te da je bilo dva kruga žiriranja.

“U prvom krugu smo imali širi izbor, a nakon njega i uži u kojem je bilo nekoliko naslova, ali mi smo, nažalost, izbor morali da svedemo na tri romana, iako je bilo još nekoliko koji zaslužuju da budu objavljeni”, dodala je Macura.

Povodom Dana Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Ristović je posebna priznanja za doprinos u razvoju ove izdavačke kuće uručio načelniku opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiši Ćosiću i direktoru Republičkog pedagoškog zavoda Predragu Damjanoviću.

Posebna priznanja za doprinos u razvoju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva naknadno će biti uručena predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, predsjedniku Vlade Srpske Željki Cvijanović, te ministru prosvjete i kulture Danetu Maleševiću.

Promocija romana autora Dragana Tepavčevića “Zna li ko engleski” biće održana sutra u Narodnoj biblioteci “Filip Višnjić” u Bijeljini, a u četvrtak, 6. septembra, u Kulturnom centru Pale.

Roman “Zna li ko engleski” 10. septembra će biti promovisan u Parohijskom domu u Gacku, a isti dan će biti predstavljen i publici u Centru za kulturu i informisanje u Foči.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana