Pobjednici smotre folklora u Milićima Sevojno iz Užica i Mirče Acev iz Skoplja

Srna
Pobjednici smotre folklora u Milićima Sevojno iz Užica i Mirče Acev iz Skoplja

Milići - Kulturno-umjetnička društva "Sevojno" iz Užica i "Mirče Acev" iz Skoplja pobjednici su Drugog festivala folklora i narodnog stvaralaštva pravoslavnih zemalja, koji je održan u Milićima.

Festival folklora i narodnog stvaralašta juče je otvorio ministar prosvjete i kulture Dane Malešević, koji je rekao novinarima da je ovaj festival jedinstven u Srpskoj s obzirom na to da je riječ o nastupima ansambala iz pravoslavnih zemalja.


Na Festivalu je u takmičarskom dijelu programa učestvovalo 11 folklornih ansambala iz Grčke, Rumunije, Bugarske, Makedonije, Srbije i Republike Srpske, te ruski kozački ansambl iz Azova.

Novčane nagrade pobjednicima u iznosu od po 5.000 evra uručio je predsjednik Kompanije "Boksit" iz Milića Rajko Dukić.

Dodijeljene su i dvije nagrade za osvojeno drugo mjesto u iznosu od po 3.000 evra, te dvije nagrade za treće mjesto od po 2.000 evra.

Za osvojeno drugo mjesto nagrađeni su folklorni ansambli "Dojna" iz Rumunije i "Epirus" iz Grčke, dok su treće mjesto osvojili kulturno-umjetnička društva "Semberija" iz Bijeljine i "Boksit" iz Milića.

Nagrade u iznosu od 1.000 evra dobilo je Kulturno-umjetničko društvo /KUD/ "Romanijska luča" sa Sokoca za umjetničku prezentaciju, tradiciju u igri, pjesmi i kostimu, Gradsko kulturno-umjetničko društvo "Alat-Svislajon" iz Trebinja za kreativnost pri stilizaciji narodnih igara, te folklorni ansambl "Dimitr Blagoev" i igračka grupa "Pirinski povjetarac" iz Bugarske za kostime.

Nagradu za scenski nastup i prikaz narodnih igara sa 1.000 evra nagrađen je KUD "Simonida" iz Raniluga sa Kosova, a sa istim iznosom nagrađen je i KUD "Lira" iz Beograda za visok izvođački nivo.

Posebnu nagradu u iznosu od 8.000 evra dobio je ansambl pjesama i igara "Kozaci Azova" iz ruskog grada Azova, koji su nastupili izvan takmičarske konkurencije.

Festival je održan u ugostiteljsko-turističkom kompleksu Kompanije "Boksit" u Milićima, koja je bila i generalni pokrovitelj ovog kulturnog događaja. Nagradni fonda festivala ove godine iznosio je 33.000 evra.

Predsjednik Kompanije "Boskit" Rajko Dukić rekao je novinarima da je Festival folklora i narodnog stvaralaštva pravoslavnih zemalja centralni događaj u okviru "Ljetnog festivala kulture i sporta - Milići 2017", čiji je "Boksit" generalni pokrovitelj i organizator.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana