Pisana riječ u Vlasenici okupila svoje ljubitelje

Milanka Mitrić
Pisana riječ u Vlasenici okupila svoje ljubitelje

Vlasenica - U Vlasenici je završena dvodnevna kulturna manifestacija “Lučini književni susreti”. Na ovom skupu, koji se održava po osmi put, učestvovalo je 40 književnih stvaralaca iz Republike Srpske i Srbije. Među učesnicima su bili: Nenad Grujičić, Jovanka Stojčinović-Nikolić, Ilija Pavlović, Zdravka Babić, Živko Vujić, Vojin Ostojić, Milovan Dujković, Milena Drpa i Melesa Ilić.

 Prve večeri upriličeno je svečano otvaranje te književno veče sa pjesnikom Nenadom Grujičićem. U prostorijama Narodne biblioteke publika je imala priliku da prisustvuje promociji četvrtog i dopunjenog izdanja prve knjige pjesama Nenada Grujičića “Maternji jezik”. Ova pjesnička zbirka je prvi put objavljena 1978. godine.

Predsjednik Književnog kluba “Luča” Aćim Todorović je izjavio je da je cilj ovakvog okupljanja da se pokaže da ova regija ima potencijale za razvoj kulture.

- Vjerujem da će svi oni koji su zaljubljenici u lijepu pisanu riječ i književnost ovdje imati šta da čuju - rekao je prije početka manifestacija Todorović.

Drugog dana učesnici su posjetili manastir Lovnicu u Šekovićima. Ovaj manastir iz 13. vijeka je zadužbina kralja Dragutina. Primjerak je živopisne unutrašnjosti i jednostavne arhitekture spoljašnjosti. Takođe istog dana su posjetili i spomen-groblje poginulim ratnicima Šumadijske divizije 1914. godine na planini Javor.

U Narodnoj biblioteci u Vlasenici održano je završno književno veče manifestacije, na kojem su dodijeljena priznanja književnim stvaraocima i pojedincima koji su podržali rad Književnog kluba “Luča”. Dobitnici ovogodišnje “Lučine povelje” su pjesnici Jovanka Stojčinović-Nikolić iz Doboja i Savo Radulović iz Han Pijeska, kao i bivši načelnik opštine Vlasenica Mladen Popović.

Pjesnik iz Novog Sada Nenad Grujičić objasnio je da književni susreti, kada se održavaju na ovakvim lokacijama, nisu obična pjesnička druženja, već “zagrljaj različitih vremena” i epoha sa raznovrsnim talentima u srpskom jeziku koji su se ovdje našli.

- Ovakva vrsta saradnje je veoma važna zato što takvim oblikom kreativnog druženja relativizujemo tamu vremena u kojem živimo - rekao je Grujičić.

Predsjednik kluba Aćim Todorović je dodao da je mnogo uloženo u ove književne susrete, ali i da se mnogo toga vratilo.

Književni susreti su oličenje pravog stanja kvaliteta književnog stvaralaštva na ovim prostorima, na kojem može da zavidi čak i Udruženje književnika Republike Srpske, pa, bogami i Srbije - pojasnio je Todorović.

“Maternji jezik”

Knjiga Nenada Grujičića “Maternji jezik” ove godine je proslavila svojevrsni jubilej, 40 godina od objavljivanja.

Pjesnik je tim povodom predstavio dopunjeno izdanje knjige, koje je objavila “Prosveta” iz Beograda. Pored gostovanja na “Lučinim književnim susretima” knjiga je predstavljena u galeriji “Sreten Stojanović” u Prijedoru, na manifestaciji “Rijeka misli” u Novom Gradu i u spomen-biblioteci Osnovne škole “Branko Ćopić” u Hašanima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana