Otvorena 17. godišnja izložba studenata Akademije umjetnosti u Banjaluci

Milanka Mitrić
Otvorena 17. godišnja izložba studenata Akademije umjetnosti u Banjaluci

Banjaluka - U prostorijama Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci svečano je otvorena 17. završna izložba radova studenata.

Izložene su slike, grafike, crteži, mozaici, fotografije, te radovi iz oblasti grafičkog dizajna. Izložba radova studenata sa intermedijalne umjetnosti biće otvorena večeras u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske. Najboljima su uručene nagrade, dok su brojni posjetioci uživali u radovima koji krase plavu zgradu Akademije umjetnosti, baraku i zgradu smjera za grafički dizajn.

 

Na samom otvaranju prisutnima se obratila dekan Akademije umjetnosti Sanda Dodik koja je otvorila izložbu te pohvalila rad profesora i studenata.

- Studenti Akademije umjetnosti, za razliku od studenata drugih fakulteta, imaju tu privilegiju i obavezu da sve ono što rade tokom godine prikažu i pokažu javnosti. Sve ono što se radi iz oblasti likovne umjetnosti bude prikazano u junu, a s obzirom na to da nemamo neke prostore, mi smo našu akademiju pretvorili u jedan izložbeni prostor tako da, osim ovih hodnika umjetnosti, u nekoliko objekata možete da pogledate sve ono što su studenti radili - rekla je Dodikova.

Načelnica Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Natalija Trivić istakla je značaj jedne ovakve izložbe za samu kulturnu ponudu grada.

- Mi smo svjesni da upravo studenti treba da budu uključeni u stvaranje kompletne ponude grada Banjaluke. To je neki neizostavan plan za sve studente koji traže mjesto za svoje talente i da učine nešto za ovaj grad. Mi ćemo već krajem ovog mjeseca kroz određene projekte otvoriti prostor našeg atrijuma, gdje smo u razgovoru sa dekanom Akademije umjetnosti dogovorili da dio postavke bude u okvirima uprave grada. Kultura treba da bude dostupna svima onima koji cirkulišu i zapravo kultura treba da bude dostupna svakom građaninu - kazala je Trivićeva.

Predstavnik Muzeja savremene umjetnosti Mladen Banjac uručio je nagradu studentu Dragoslavu Maliniću.

- Mi se stvarno trudimo da promovišemo mlade umjetnike, da im pružimo priliku da rade s nama, da steknu iskustvo, da kulturu ovog grada podignu na viši nivo. Treba da imamo što više mladih stvaralaca, koji će sigurno biti plodni autori u budućnosti - objasnio je Banjac.

Umjetnički savjet Galerije UDAS dodijelio je nagradu za najuspješnije radove sa smjera grafika Nenadu Balti i Aleksandri Kuzmanović sa smjera slikarstvo.

Nagrade Kulturnog centra Banskog dvora za studente slikarstva i grafike, u vidu organizovanja samostalne izložbe, pripale su Milošu Vučenu sa smjera grafika i Aleksandru Bajunoviću sa smjera slikarstvo.

Pored navedenih, studentima su nagrade dodijelili i Muzej “Kozara”, Galerija “Sreten Stojanović” iz Prijedora i JU Centar za kulturu i obrazovanje Laktaši.

Komisija za dodjelu nagrada na Katedri za slikarstvo i multimedijalnu umjetnost Akademije umjetnosti u Banjaluci u sastavu: Veso Sovilj, predsjednik, i članovi Jelena Karišik, Drago Vejnović, Borjana Mrđa i Radoslav Tadić, dodijelila je nagradu za slikarstvo Gloriji Tubak.

Komisija na Katedri za grafiku Akademije umjetnosti: Zoran Banović, predsjednik, i članovi Nenad Zeljić i Milan Kajinović, dodijelila je nagradu Akademije umjetnosti za grafiku Dajani Jekić.

Student Stefan Mijić dobio je nagradu za radove iz oblasti grafičkog dizajna, a o tome je odlučivala komisija u sastavu: Goran Janković, predsjednik, i članovi Jelena Grubor i Novak Demonjić.

Nagrada za rad iz predmeta intermedijalna umjetnost pripala je Marini Božić.

Nagrada za najbolji rad realizovan u tehnici duboke štampe dodijeljena je Tamari Bojić, za visoku štampu Dimitriju Stankoviću, za studiju crtež Mladenu Mićiću, za studiju slika Danijeli Mihić, za plastičnu anatomiju Mileni Jandrić, za fotografiju Gloriji Tubak, za večernji akt Dragoslavu Maliniću, a za mozaik Aleksandri Kuzmanović.

Prisutnima se obratila i pomoćnica ministra za prosvjetu i kulturu Vlade Republike Srpske Tanja Đaković koja je zvanično otvorila izložbu godišnjih radova studenata Akademije umjetnosti u Banjaluci. Ona je izrazila čast i zadovoljstvo što otvara ovu, već tradicionalnu izložbu.

  • Čast mi je i zadovoljstvo što ću večeras otvoriti 17. godišnju izložbu radova studenata Akademije umjetnosti koja je već postala tradicionalna. Vjerujem da je i svima vama jasno da se tu ne radi samo o tradicionalnoj izložbi, već izložbi koja je stara koliko i Akademija umjetnosti. Imamo umjetnički potencijal i mogućnost da zajedno stvaramo društvo koje kritički propituje, koje nudi rješenja za sopstvena unapređenja i koje će biti spremno da se odupre kiču i šundu. Ja sam zaista sigurna da ćemo mi takvo društvo i stvoriti. Društvo koje se zalaže za to da su društvo i umjetnost pokretačka sila - objasnila je Đakovićeva.

Pohvale studentima

Pored nagrada, pojedini studenti su dobili i pohvale za svoje radove. Pohvala za crtež pripala je Luki Matiću, za studiju slika Tamari Maksimović, na predmetu crtanje i grafika Mili Đajić i Nikoli Prosanu. Za radove na predmetima grafika jedan i dva pohvale su upućene Veroniki Sigismundi, Zorani Golubović i Irmi Bećirević, a na predmetu grafika tri i četiri Milani Stijak, Milani Kosanović, Maji Tomić, Tini Propoš, Nedeljku Ćulumu, Mileni Jandrić, Nataši Gojković, Božani Grubor, Ani Grubor i Ani Vasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana