Nenad Grujičić: Pekić i Davičo u riznici sjećanja

Cvija Mrkonjić
Nenad Grujičić: Pekić i Davičo u riznici sjećanja

Knjiga "Ruku na srce" Nenada Grujičića, koja se pojavila u izdanju beogradskog "Službenog glasnika", obuhvata autorova sjećanja na susrete sa velikanima srpske književnosti, poput Branislava Petrovića i Borislava Pekića.

Objavljeno u biblioteci "Umetnost i kultura" i u kolekciji "Proplanci eseja" djelo sadrži i Grujičićeve polemike, eseje, zapise i putopise.

- Na 390 stranica nalaze se i tekstovi nastali u periodu od 1982. do 2014. godine, a objavljivani su u "Glasu Srpske", "Politici", "Večernjim novostima", "Dnevniku"... Čitaoci imaju priliku da saznaju kako su izgledala moja "ljudikanja" i sa Duškom Trifunovićem, Oskarom Davičom, Rašom Livadom i mnogima drugim piscima - kazao je Grujičić, koji je pjesnik, prozaista, esejista, kritičar i direktor "Brankovog kola" iz Novog Sada.

Autor je mnogobrojnih knjiga i višestruko je nagrađivan, a "Ruku na srce" je njegovo trideseto djelo.

Kazao je da se između korica ove knjige kriju i uspomene na doba kada je bio mladi urednik u književnom listu "To jest" na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

- Podsetio sam i na probleme koji su tada nastali zbog tekstova koji su, sticajem čudnih okolnosti, aludirali na Tita - ispričao je Grujičić.

U ovoj knjizi su i eseji o Danteu Aligijeriju, Frančesku Petrarki, Vuku Karadžiću, Petru Petroviću Njegošu, Branku Radičeviću, Lazi Kostiću, Jovanu Dučiću, Miroslavu Antiću, Branku Ćopiću, Jovanu Dučiću...

- Za čitaoce ove knjige pripremio sam i sedam eseja o pesničkoj reči, besmrtnosti poezije, slobodnom stihu, vremenu i smrti, čitanosti pesnika, talentu i grehu, poeziji, duši… U ciklusu "Varnice" ima 20 polemičkih tekstova o različitim temama iz književnog i kulturnog života - kazao je Grujičić.

Ciklus "Baština" posvećen je srpskoj duhovnoj tradiciji i listu "Brankovo kolo", koji je objavljivan od 1895. do 1914. godine, kao i krajiško-dinarskoj tradiciji, kolonistima u Vojvodini, ojkači i bećarcu i Nacionalnom komitetu za nematerijalno kulturno nasljeđe Srbije.

Zapaženo mjesto u knjizi imaju i putopisi iz Njemačke i Rumunije, kao i eseji o biblijskoj "Pjesmi nad pjesmama" i Božiću.

Kvalitet

- Razuveravajući i razobličujući svoje oponente Nenad Grujičić uspešno varira različite retoričke registre i svuda je ujednačeno kvalitetan - kazao je književnik Želidrag Nikčević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana