Nebojša Glogovac za Glas Srpske: Ravna gora otkriva istinu o Draži

Mirna Pijetlović
Nebojša Glogovac za Glas Srpske: Ravna gora otkriva istinu o Draži

S obzirom na komunističku propagandu u poslednjih šest decenija, o liku i delu Draže Mihailovića stvorena je jedna nestvarna i nerealna slika. On je u stvari čovek koji je branio svoju zemlju, kao profesionalni vojnik u kraljevoj vojsci.

Sa velikom dozom ozbiljnosti prišao je svom pozivu, jer u Srbiji biti vojnik značilo je biti častan čovek koji brani svoju zemlju. To su neki principi koji su kasnije negde nestali.

Rekao je to u intervjuu "Glasu Srpske" bard srpskog glumišta Nebojša Glogovac, koji je utjelovio lik Dragoljuba Draže Mihailovića u seriji scenariste i reditelja Radoša Bajića "Ravna gora". Serija se od početka novembra prikazuje na Radio-televiziji Republike Srpske i Radio-televiziji Srbije i dvije emitovane epizode već su zabilježile veliku gledanost.

* GLAS: Kakvo je profesionalno i lično iskustvo za Vas bio rad na snimanju "Ravne gore"?

GLOGOVAC: Imali smo vrlo kvalitetan i ozbiljan rad koji je zahtevao dosta napora. Snimali smo na temperaturama koje su dostizale i do 40 stepeni na setu, a mi smo bili u punoj ratnoj opremi. Međutim, kada je rad kvalitetan, mnogo lakše se podnose sve teškoće. Bilo je zaista odlično. Tema i priča su jako zanimljive, tako da je u tom smislu svakako novo iskustvo.

* GLAS: Kakvog Dražu gledaoci mogu da vide u seriji?

GLOGOVAC: Iskreno se nadam da ćemo kroz seriju dotaći nešto što je on zaista i bio, da će celo njegovo predstavljanje odgovarati istini o liku i delu Dragoljuba Mihailovića. Zaista smo se trudili da, koliko je bilo u našoj mogućnosti, istražimo što više detalja o njegovom životu, kako bismo došli do istinite slike o njemu. To je moja nada i želja, ali ostaje da se kroz seriju vidi koliko smo u tome i uspeli.

* GLAS: Kakvu poruku šalje scenario reditelja Radoša Bajića?

GLOGOVAC: S obzirom na komunističku propagandu u poslednjih šest decenija, o liku i delu Draže Mihailovića stvorena je jedna nestvarna i nerealna slika. On je u stvari čovek koji je branio svoju zemlju, kao profesionalni vojnik u kraljevoj vojsci. Sa velikom dozom ozbiljnosti prišao je svom pozivu, jer u Srbiji biti vojnik značilo je biti častan čovek koji brani svoju zemlju. To su neki principi koji su kasnije negde nestali. S te strane sama priča serije je veoma egzotična i do sada nismo imali prilike da vidimo tu drugu stranu. Serija se u stvari i bavi temom bratoubilačkog rata, odnosno pitanjem zašto smo se mi Srbi okrenuli jedni protiv drugih u borbi protiv neprijatelja. To je ono što je strašno u svemu tome i serija pokušava da skrene pažnju da budemo jedinstveniji u budućnosti.

* GLAS: Gledajući sa distance od 60 godina, šta je to što treba da nam ostane kao poruka, ali i opomena? Kakav mi imamo odnos prema našoj prošlosti i istoriji?

GLOGOVAC: Srpski narod ne neguje dovoljno istinu o svojoj istoriji. Istoriju pišu pobednici, a kao što znamo, narod prihvata ono što pišu pobednici. Nema tu dovoljno ni analize, ni nekog kritičkog pristupa. Skloni smo mitologijama i veličanju onih koji su nam trenutno vođe. Podležemo propagandi i raznim drugim uticajima, a svoje, ono što je izvorno naše, ne umemo da čuvamo.

* GLAS: Serija je još prije početka snimanja žestoko kritikovana. Kako ste Vi doživjeli te kritike?

GLOGOVAC: Iskreno, ne pratim komentare na društvenim mrežama, tako da ne znam kako gledaoci sada reaguju na seriju koja je počela da se emituje. Mislim da je suvišno komentarisati proteste koji su se desili pre samog snimanja. S druge strane, Savez komunističke omladine Jugoslavije nema nijednog člana mlađeg od 70 godina. Mladost-ludost, šta drugo reći nego da je omladina podivljala. Razumem da oni pokušavaju da brane svoje dobre penzije i imovinu dobijenu u nacionalizaciji, ali smatram da ipak treba pružiti šansu i drugoj strani da kaže istinu, kako je bilo i šta je bilo. Rano je još uvek komentarisati sam proizvod, seriju koju smo napravili, jer smo tek postavili figure za partiju koju treba da odigramo. U prvim epizodama postavljene su pozicije iz kojih kasnije izrastaju naši junaci. Priču Draže Mihailovića gledaoci će moći da vide od četvrte epizode, koja je pred nama.

Istraživanje

* GLAS: Na koji način ste gradili lik Draže Mihailovića?

GLOGOVAC: U Dražin lik sam ušao na osnovu razgovora ljudi koji su ga lično poznavali, a delimično na osnovu literature, koje jako malo ima. Gledao sam i snimke sa suđenja Mihailoviću, ali mi je dosta pomogao i Radoš Bajić. Trudio sam se da kompletan lik izgradim na osnovu svih tih dostupnih izvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana