Mural samo jedan od rezultata radionica

Srna
Mural samo jedan od rezultata radionica

Andrićgrad - Tri dana rada s učenicima koji umiju promišljati o kulturi, koji mogu i već stvaraju nove umjetničke vrijednosti, u izuzetnom ambijentu Andrićevog instituta u Andrićgradu, ostavilo je važan trag na sve učesnike, ali i sam Višegrad.

Završena je kreativna radionica s učenicima srednjih škola nagrađenih na konkursu Ministarstva prosvjete i kulture “Zašto je kultura (meni) važna?” i ono što bi se moglo sabrati u zajedničku ocjenu jeste divno iskustvo, pregršt novih znanja, koji učenicima otvaraju nove vidike, zadovoljstvo njihovih profesora koji su bili u pratnji, nezaboravno druženje i brojna nova prijateljstva.

Radionicu kreativnog pisanja s učenicima radila je književnica Tanja StuparTrifunović, dramaturšku radionicu vodio je Milan Gajić, fotografsku Drago Vejnović, muzičku David Mastikosa, filmsku radionicu Marko Šipka i likovnu Maja ŠolakBataković.

Najvidljiviji je onaj rad koji je iznjedrila likovna radionica, jer je u okviru nje oslikan jedan gradski zid i u nasljeđe i sjećanje na konkurs “Zašto je kultura (meni) važna?” Višegradu ostavljen je znakoviti mural s motivom ptice.

Na likovnoj radionici stvarali su učenici iz bilećkog Srednjoškolskog centra “Golub Kureš” i u učenici iz banjalučkih Medicinske i Elektrotehničke škole. Na zid su prenijeli crtež jedne od nagrađenih učenica iz Bileće Marte Vujnović, koji su samo modifikovali za potrebe prenošenja na zid.

“Vjerujem da je naš rad njoj i ostalim učenicima koristio u smislu likovnog sazrijevanja, ali i u svakom drugom smislu. Sve su ovo neka višestruka i složenija iskustva”, rekla je njihova mentorka ŠolakBataković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana