Kusturica: Kada sam čuo za Muhiku, rekao sam: “To je moj čovjek”

nezavisne.com
Kusturica: Kada sam čuo za Muhiku, rekao sam: “To je moj čovjek”

Venecija - Film srpskog režisera o “najsiromašnijem predsjedniku na svijetu” biće premijerno prikazan na “Mostri”, čuvenom festivalu u Veneciji, 2. septembra.

Film srpskog režisera Emira Kusturice “El Pepe: Una vida suprema” biće prikazan van konkurencije, zajedno sa još 10 filmova režisera iz Kanade, Holandije, Njemačke, Izraela, Argentine. Kusturica je više od dvije godine snimao dokumentarac o Hoseu Pepeu Muhiki, predsjedniku Urugvaja, kojeg su često nazivali “najsiromašnijim predsjednikom na svijetu”.

Rođeni sam idealista, kaže dvostruki dobitnik “Zlatne palme” na Filmskom festivalu u Kanu i dobitnik “Zlatnog lava” u Veneciji.

“Imam posebnu viziju svijeta koja je povezana s ljudima kojima se divim odmalena - od Čea Gevare do Fidela Kastra. Budući da ni sa jednim od njih ne mogu učiniti ništa, obojica su pokojni, kada sam čuo za čovjeka koji je bio predsjednik a još vozi traktor i sam popravlja kuću, rekao sam: 'To je moj čovjek'. I nisam pogriješio”, kaže Kusturica.

Muhika je postao planetarno popularan po tome što je za vrijeme mandata od 2010. do 2015. živio na skromnoj farmi, vozio se u staroj “bubi” i većinu svoje plate davao u humanitarne svrhe. Danas osamdesetjednogodišnji senator, Muhika je izazivao veliku pažnju kritikujući divlji kapitalizam i rastrošnost na sastancima u UN-u i na međunarodnim skupovima.

Zanimljivo je da će Pepe Muhika biti tema dva filma ove godine u Veneciji. Pored Kusturičinog dokumentarca, biće prikazan i igrani film “La noche de los 12 anos” Alvara Brešnera.

Kako pišu italijanski mediji, “Mostra” je ove godine prigrlila striming servise pa će čak šest originalnih “Netflix” ostvarenja biti prikazano na festivalu. Kanal HBO će, takođe, premijerno predstaviti svoju seriju “Moja genijalna prijateljica”, prvi “izlet” u produkciju na stranom jeziku, u ovom slučaju italijanskom.

U takmičarskom programu je 21 film, a predsjednik ovogodišnjeg žirija je Giljermo del Toro, dok će “Zlatni lav” za životno djelo uručiti Vanesi Redgrejv i Dejvidu Kronenbergu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana