Kraljevska vila u novom sjaju

Aleksandra Madžar
Kraljevska vila u novom sjaju

Banjaluka - Za obnovu ljetne rezidencije kralja Aleksandra Karađorđevića u Han Pijesku izrađena je sva pripremna i tehnička dokumentacija. Planirani projekat vanjskog uređenja biće osnova za očuvanje izuzetnog prirodnog okruženja rezidencije.

Ispričala je ovo za "Glas Srpske" arhitekta iz Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske Milijana Okilj.

Vila će biti obnovljena u okviru "Ljubljanskog procesa II, koji je program Savjeta Evrope i Evropske komisije, namijenjen za obnovu kulturnog nasljeđa. Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS koordiniše saradnju svih učesnika u obnovi kulturne baštine u Srpskoj.

- Uspješno su izvedeni radovi na zaustavljanju daljeg propadanja ljetne rezidencije kralja Aleksandra Karađorđevića u Han Pijesku, kao i istražni radovi neophodni za utvrđivanje tačnog stanja u kome se zgrada nalazi - kazala je Okiljeva.

Kaže da se na prioritetnoj listi za obnovu, osim rezidencije, nalaze i Hadžišabanovića vila na Palama, Most na Žepi i Stari grad Dobor kod Modriče.

- Među ciljevima "Ljubljanskog procesa II" su međusektorska saradnja, uspostavljanje partnerstava na nacionalnim i regionalnim nivoima u obnovi kulturne baštine, kao i uspostavljanje mehanizama održivog finansiranja obnove nasljeđa i njegovog održivog budućeg korišćenja - dodaje Okiljeva.

Republika Srpska ima poseban projektni tim zadužen za obnovu projekata obuhvaćenih ovim međunarodnim programom koji je počeo 2011. i trajaće do 2014. godine.

- Projekte obnove kulturnog nasljeđa u okviru "Ljubljanskog procesa II" koordiniše posebno tijelo - Savjet za regionalnu saradnju sa sjedištem u Crnoj Gori - kaže Okiljeva.

Arhitektura

Ljetna rezidencija kralja Aleksandra Karađorđevića izgrađena je dvadesetih godina prošlog vijeka. Oštećena je tokom Drugog svjetskog rata, a kasnije je obnovljena. Kompleks objekta građen je u stilu rezidencijalne arhitekture od drveta, po uzoru na autohtonu gradnju planinske kuće. Glavni objekat povezan je verandom šetnicom sa manjim objektom visokog prizemlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana