Istorija Srbije ispričana kroz savremene izraze

Mirna Pijetlović
Istorija Srbije ispričana kroz savremene izraze

Banjaluka - Izložba “Prigušena egzistencija: Savremena umjetnička scena Srbije” biće otvorena večeras u 20 časova u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, a rezultat je regionalne saradnje sa Muzejom savremene umetnosti Vojvodine iz Novog Sada, koji je realizovao ovaj projekat.

“Prigušena egzistencija” se bavi promocijom i predstavljanjem umjetničke prakse Srbije u okviru internacionalnog kulturnog prostora i njom je obuhvaćeno 15 reprezentativnih savremenih umjetnika i umjetničkih grupa iz Srbije.

Izložba je posebno koncipirana 2014. godine za predstavljanje u Nacionalnom muzeju likovnih umjetnosti na Tajvanu, a okupila je veliki broj posjetilaca. U fokusu izložbe su umjetnički radovi koji kroz upotrebu savremene umjetničke prakse i proširenih medija (instalacije, objekti, fotografije, crteži, video-radovi, digitalne animacije i performansi) istražuju aspekte svog društvenog okruženja i moguće relacije umjetnosti i mjesta ove regionalne scene u međunarodnom kontekstu.

Tema izložbe blisko je povezana sa istorijom Srbije, njenom politikom i društvom. Jedan od umjetnika koji će se predstaviti publici u Banjaluci je priznati internacionalni umjetnik Igor Antić, koji je za “Glas Srpske” otkrio nekoliko detalja u vezi sa njegovim radom, odnosno instalacijom koju je uradio sa šibicama.

- Instalacija je zasnovana na statističkom principu prema kojem svaka šibica predstavlja milion stanovnika jedne zemlje. U jednoj kutiji ima onoliko šibica koliko i miliona stanovnika, a na kutijama se nalaze zastave svih zemalja svijeta, pa je cjelina reprezentacija svijeta u minijaturi. Pojedine kutije su prepune, do granice njihovih fizičkih mogućnosti… i do rizika zapaljivosti - ispričao je Antić koji je izlagao svoje radove u Remsu, Stokholmu, Moskvi, Parizu, Milanu, Berlinu, Kvebeku, Osaki i mnogim drugim gradovima.

Autori koncepcije izložbe, koja će biti dio programa “Noći muzeja” u Banjaluci, su Sanja Kojić-Mladenov, direktor Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, i Svetlana Mladenov, kustoskinja Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, a kustos izložbe u Banjaluci je Žana Vukičević, kustos MSURS.

Radovi

Miloš Tomić iz Beograda učestvuje sa video-radovima, među kojima su i “Muzički dnevnici”, serijal koji je predstavio i na izložbi u srpskom paviljonu na 55. bijenalu u Veneciji.

- Rad je nastao svakodnevnim improvizacijama na nekom muzičkom instrumentu ili predmetu koji koristim ili nabasam na njega, a odjednom mi “zazvuči” - rekao je Tomić.

Banjalučanima će se predstaviti i umjetnici Milica i Milan Bosnić koji rade kao umjetnička grupa “diSTRUKTURA”, a oni će na licu mjesta praviti svoj rad.

- Motivi urbanih i ruralnih pejsaža širom sveta postali su objekat naše izolovane kontemplacije, pozivajući posmatrača da se toj kontemplaciji pridruži - istakli su ovi umjetnici.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana