Dučićeve večeri poezije: Poezija i poetika Rajka Petrova Noga

Srna
Dučićeve večeri poezije: Poezija i poetika Rajka Petrova Noga

Trebinje - Naučnim skupom pod nazivom "Poezija i poetika Rajka Petrova Noga", u Trebinju je danas počela tradicionalna književna manifestacija posvećena velikom srpskom pjesniku Jovanu Dučiću - "Dučićeve večeri poezije", koja je okupila veliki broj pjesnika, javnih i kulturnih radnika iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore.

Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević, pozdravljajući kulturne stvaraoce, rekao je da je jedan od pjesnika koji stoji uz Dučića i Rajko Petrov Nogo - "Dučićevac u najboljem i najprofinjenijem značenju".

Vučurević je podsjetio da je Rajko Petrov Nogo bio jedan od onih koji su Dučićev prah podigli sa američkog tla i dočekali 2000. godine na Crkvini.

Profesor Jovan Delić sa Filološkog fakulteta u Beogradu istakao je da je književni projekat, kojim on rukovodi, a koji se bavi srpskom poetikom 20. vijeka, uspostavio čvrste veze sa manifestacijom "Dučićeve večeri poezije" i gradom Trebinje.

Delić je najavio da će tema naučnog skupa naredne godine u Trebinju biti "Poezija i poetika Milosava Tešića".

On je gradonačelniku Vučureviću uručio Zbornik radova o poeziji i poetici Aleka Vukadinovića, nastao na prošlogodišnjem "Dučićevom danu" u Trebinju.

Početku skupa prethodilo je polaganje cvijeća na spomenike Dučiću i Njegošu na Trgu pjesnika u Trebinju.

Centralni događaj ovogodišnjih "Dučićevih večeri poezije" je u 20.00 časova, kada u Domu kulture počinje svečana akademija "Spomen Principu".

Program će biti nastavljen sutra promocijom knjige zvučne antologije "Glasovi neumrli" i "Glasom svojim", autora Dragomira Brajkovića, u 12.30 časova u Narodnoj biblioteci, a u 20.00 časova u Domu kulture biće održano pjesničko veče "Na Dučićevom putu".

U ponedjeljak, 7. aprila, na Blagovijesti, na dan smrti Jovana Dučića, u Hercegovačkoj Gračanici na Crkvini biće služen pomen pjesniku, a o Dučiću će govoriti pjesnik i književni kritičar Dragan Hamović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana