Art kolonija “Krupa na Vrbasu”: Umjetnici ponovo kraj slapova

Danko Kuzmanović
Art kolonija “Krupa na Vrbasu”: Umjetnici ponovo kraj slapova

Banjaluka - Art kolonija “Krupa na Vrbasu” poslije više od pet godina neodržavanja ponovo je okupila umjetnike. Na krupskim slapovima, pod vedrim nebom juče je počelo da stvara desetak vajara, slikara, grafičara iz Banjaluke, Višegrada, Beograda i Stare Pazove.

Inicijator kolonije akademski vajar Dušan Pašić rekao je da kolonija pripada Krupi i da je veoma značajno da se ona održava upravo tu, jer su u njoj proteklih godina nastala značajna djela, ali i lijepa prijateljstva.

- Drago mi je što smo se ponovo okupili na ovom divnom mjestu koje je pravi raj za umjetnike. Moje kolege su s radošću prihvatile poziv da dođu i evo već su počeli prva djela da rade. Odmah se stvorila lijepa atmosfera, pridružila su nam se djeca koja su takođe dobila boje, slikarski materijal i oni daju doprinos koloniji - ispričao je Pašić.

Koloniju je zvanično otvorio predsjednik Skupštine grada Banjaluka, Zoran Talić istakavši značaj ove manifestacije za Krupu, za kulturu, ali i za razvoj turizma grada Banjaluke.

Umjetnici koji su juče stigli u Krupu nisu krili zadovoljstvo.

- Meni je srce puno kad vidim prijatelje, umetnike sa kojima sam se nekad svake godine u leto viđao u koloniji Krupe na Vrbasu i jako je značajno što smo ponovo tu. Za Banjaluku me vežu posebne uspomene, tu sam uradio mnoge radove na koje sam ponosan, poput biste i statue bana Milosavljevića koji se čuvaju u Gradskoj upravi i u Banskom dvoru. Mnogo radim sa mladima i studentima uvek govorim koliko su značajna okupljanja umetnika i stvaranje u prirodi - rekao je Dragoljub Dimitrijević, akademski vajar iz Beograda.

Kolonija će biti otvorena do 25. avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana