20. jubilarni Glasov Sajam knjige: Izdavački poduhvat godine Sarajevo 1914

Aleksandra Madžar
20. jubilarni Glasov Sajam knjige: Izdavački poduhvat godine Sarajevo 1914

Banjaluka - Četvrti dan 20, jubilarnog "Glasovog" Sajma knjige obilježila je tradicionalna dodjela sajamskih nagrada, a za izdavački poduhvat nagradom "Moštanica" ovjenčana je Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske za dvotomno izdanje "Sarajevo 1914" autora Vladimira Dedijera.

Žiri, koji je ove godine radio u sastavu predsjednik Berislav Blagojević i članovi Mijana Kuburić-Macura i Dunja Ilić, izrazio je zahvalnost jer mu je pružena prilika da bude važan dio ove značajne kulturne manifestacije.

- Knjiga "Sarajevo 1914" bila je do ovog izdanja rijetko dostupna široj čitalačkoj publici. Projekat štampanja ovog izdanja ostvaren je uz podršku Evropske unije, koja je prepoznala značaj i aktuelnost Dedijerovog djela za projekat "Izučavanjem istorije do pomirenja". Ovo izdanje ima naučnu vrijednost, što ga čini veoma aktuelnim u kontekstu promišljanja o Prvom svjetskom ratu stotinu godina kasnije - istakao je Blagojević.

Nagrada "Liplje" za savremenu književnost dodijeljena je sabranim djelima Ranka Preradovića u četiri knjige ("San o životu", "Opšta Ludnica", "Stvarno stanje" i "Radni projekat groba") u izdanju "Besjede" iz Banjaluke.

- Izbor je koncipiran po tematsko-motivacijskom principu i obuhvata pedesetogodišnje stvaralaštvo Ranka Preradovića. U Preradovićevom bogatom opusu lako se prepoznaje pjesnik, svjedok vremena i naš savremenik. Njegovo djelo neizostavan je dio savremene književnosti ovog prostora. Četiri knjige izabranih djela Ranka Preradovića pred čitaoce donose takoreći nove pjesme, odnosno dekomponovane i prekomponovane, konačne verzije tekstova - rekao je Blagojević.

Knjiga "Istorija srpske filozofije" autora Slobodana Žunjića u izdanju Zavoda za udžbenike iz Beograda ove godine nagrađena je priznanjem "Stuplje" za njegovanje srpske tradicije i pravoslavne duhovnosti.

- Ovo kapitalno djelo na više od 500 stranica donosi veoma iscrpan pregled istorije srpske filozofije, odnosno njenog razvoja od srednjeg vijeka do kraja 20. vijeka. Žunjićeva knjiga ukazuje na tradiciju i kontinuitet srpske filozofske misli i apostrofira stav da je naše vrijeme intelektualno određeno djelovanjem i radom prethodnih generacija mislilaca - smatra žiri.

Blagojević je objasnio da je konkurencija bila najizraženija u kategoriji nagrade knjige za djecu, pa je odluka o nagradi "Gomionica" teže donesena.

- Priznanje je otišlo u ruke izdavačkoj kući "Mdžbook" za djelo "Snježna kraljica". Bajku Hansa Kristijana Andersena za potrebe ovog izdanja prepričala je Gordana Maletić, a autorka fantastičnih ilustracija je Ana Grigorjev - objasnio je Blagojević.

Vrata sajma otvorena su do ponedjeljka, 21. septembra, a do tada će posjetioci biti u prilici da obiđu štandove i pronađu zanimljive naslove za sebe, kao i da prisustvuju brojnim književnim promocijama.

Zahvalnica

Povodom jubilarnog, 20. Sajma knjige, organizator "Glas Srpske" zahvalio je organizacionom odboru prvog Sajma knjige koji je održan 1996. godine. Generalni direktor "Glasa Srpske" Boris Dmitrašinović uručio je "Otvorenu knjigu" Nenadu Novakoviću, posthumno Josifu Rakiću, te Antonu Kasipoviću, Ranku Pavloviću, Ranku Čupeljiću, Saši Vasiću, Nedi Simić-Žerajić i Nataši Glišić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana