"Skandal veka" - kako se kalio Nobelovac Garsija Markes

Tanjug
"Skandal veka" - kako se kalio Nobelovac Garsija Markes

BEOGRAD - Za nobelovca Gabrijela Garsiju Markesa novinarstvo je bilo "najbolje zanimanje na svijetu" i sebe je smatrao prije novinarom nego piscem, i zato se knjiga "Skandal veka", koja je antologija njegovih novinskih tekstova, smatra biserom tog zanata kojim se Markes bavio tokom više od 40 godina.

Kako se kalio nobelovac - tako bi najkraće mogla da se opiše Markesova novinarska karijera.

Iz novinara od početka izranja genijalni pisac, koji će čitaoca naterati da o ponečemu razmisli, da ostane bez daha prateći priču, da prisustvuje prelomnim istorijskim događajima, da uroni u magičnu realnost Kariba, među duhove predaka koji premeštaju ljude tokom sna, ili da upozna tajanstvenu damu koja spasava putnike od nesreća.

S Markesom ćemo, čitajući "Skandal veka", putovati i od Južne Amerike, preko Italije i Francuske do Mađarske pedesetih godina prošlog veka. S njim ćemo se, na vrlo poseban način, baviti književnošću, književnicima i kritičarima.

U knjizi dobijamo priliku da pročitamo začetke romana "Sto godina samoće", kao i da prepoznamo klicu govora koji će održati kad mu je dodjeljena Nobelova nagrada.

I na kraju ćemo shvatiti da magični realizam možda i nije toliko magičan koliko je čarobna riječ Garsije Markesa. Gabrijel Hose Garsija Markes je bio kolumbijski pisac, novinar, izdavač i politički aktivista.

Rođen je 1927, a umro 2014. godine. Garsija Markes se smatra najpoznatijim piscem magičnog realizma, žanra u kome se prepliću mitovi i magija sa realnošću svakodnevne egzistencije. Njegovo najpoznatije djelo je "Sto godina samoće", koje je prodato u više od 30 miliona primeraka.

Godine 1982. dobio je Nobelovu nagradu za književnost. Novinarstvom je počeo da se bavi sa 17 godina i za novine i časopise pisao je sve do smrti. Poslije pobjede kubanske revolucije, Markes stupa u vezu sa novinskom kućom Prensa latina i postaje njen dopisnik iz Bogote.

Nešto kasnije, kao dopisnik ove kubanske agencije, prisustvuje i skupu Generalne skupštine Organizacije Ujedinjenih Nacija. U to doba je i član redakcije časopisa "Aksion liberal", u kome štampa polemički članak "Kolumbijska književnost: prevara nacije".

Nakon toga se seli u Meksiko, gde se bavi novinarstvom i kinematografijom. Kada je "Skandal vijeka" objavljen posthumno "Gardijan" je napisao da je Markes "izvanredan majstor novinarskog zanata", a nedjeljnik " Njuzvik" je objavio da je Markes "kao Dikens, Mark Tven i Ernest Hemingvej, titan književnosti XX vijeka, usavršio svoje književno umjeće kao reporter, prije nego što se pretvorio u slavnog romanopisca".

"Bio je đavolski novinar ukrcan na brod knjiga, doživljaja i besanice. Njegovi radovi su deo genealogije onog najboljeg u tom zanimanju", ocjenio je španski list "El MUndo".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana