Raznovrsna i kvalitetna literatura privlači posjetioce “Glasove” smotre pisane riječi: Klasici i banjalučki pisci najtraženiji

Ilijana Božić
Raznovrsna i kvalitetna literatura privlači posjetioce “Glasove” smotre pisane riječi: Klasici i banjalučki pisci najtraženiji

BANjALUKA - Raznovrsna i kvalitetna literatura, mudrosti, pouke i savjeti utkani u korice književnih i naučnih djela i ove godine privukli su brojne posjetioce na 26. Međunarodni sajam knjige u Banjaluci koji je tradicionalno priredio “Glas Srpske”.

Izdavači su se potrudili da štandovi u sportskoj dvorani “Borik” izgledaju što ljepše, a kako su kazali ukusi čitalaca su različiti. Ipak i ove godine, kao i ranijih, klasici su najtraženiji, a uz njih i književnost za djecu. Ljubitelji pisane riječi mogu da pronađu omiljena izdanja po pristupačnim cijenama, a popusti se kreću od 15 do 70 odsto.

Knjiški moljci često su zastajali na štandu izdavačke kuće “Book” koja je tradicionalni izlagač na Sajmu knjige. Direktor ove kuće Ljubinko Ososlija za “Glas Srpske” je istakao da na sajmu učestvuju od 1996. godine kada je održan prvi sajam knjige u Banskom dvoru.

- Tada smo dolazili koridorima. Imamo ispisani pergament kojim smo se, nas 22 izdavača iz Srbije kao utemeljivači, obavezali da to preraste u tradiciju. Trudimo se da iznenadimo čitaoce i obnovimo izdanja - kazao je on.

Kako je kazao neka od najtraženijih izdanja na njihovom štandu su djela Efraima Kišona, najvećeg svjetskog satiričara i humoriste.

- Tražena su Šekspirova djela, ali i knjige Dostojevskog, kao i Tolstojeva “Ana Karenjina”, te “Dnevnik Ane Frank”. Korona je učinila da poseta sajmu bude manja, jer je ograničen pristup. Školske ekskurzije koje su bile dekor sajma ovaj put ne dolaze. Međutim, imamo stalne kupce koji svake godine bez obzira na vremenske prilike dolaze sa spiskom knjiga koje bi voleli da imaju - ispričao je Ososlija.

Dodao je da će otputovati i u Beograd po neke od naslova kako bi zadovoljio vjerne banjalučke knjigoljupce.

- Pored klasika mnogo se kupuje i dečija literatura, naročito enciklopedije jer dolaze roditelji sa decom, ali i bake i deke sa unucima. Oni ne mogu da izađu sa sajma bez knjige za svoje naslednike - rekao je on.

Da je čitanje pravo zadovoljstvo i da djela srpskih pisaca nisu zapostavljena posvjedočila nam je i Aleksandra Glišić iz Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske.

- Naš štand je u znaku “Izabranih djela Svetozara Ćorovića” koja smo objavili u tri toma, a istinski ljubitelji pisane riječi ne zaobilaze knjige velikana srpske književnosti poput Kočića i Šantića. Posjetiocima su zanimljive i “Stripovijetke”, po motivima Kočićevih i Šantićevih djela. One su mamac za mlađe, koji su oduševljeni načinom na koji su predstavljeni biseri nacionalne književnosti - navela je Glišićeva za “Glas Srpske”.

Prema njenim riječima živi kontakt čitalaca sa knjigom je dragocjen, a u doba pandemije sajam pisane riječi ima važnu ulogu.

- Nova izdanja, miris knjige tek pristigle iz štamparije ništa ne može da zamijeni. Raduje nas što čitaoci poklanjaju pažnju književnim klasicima, a dragocjenost među našim novim izdanjima je objavljena Kočićeva pripovijetka “Đe je mama”- ispričala je Glišićeva.

Na štandu Udruženja izdavača i knjižara Srbije banjalučkoj čitalačkoj publici prvi put se predstavila izdavačka kuća “Agora” iz Novog Sada. Dragana Aleksić Matić u ime ove izdavačke kuće istakla je da su zadovoljni.

- Čitaocima su poznata naša izdanja, a najprodavanija knjiga je “Tesla portret među maskama” Vladimira Pištala. Na našem štandu možete pronaći literaturu za sve generacije – izjavila je ona za “Glas”.

Šaroliki štand izdavačke kuće “Biblioner” jedan je od onih na kojima posjetioci dugo zastaju, a kako je njihova predstavnica Dragana Palić kazala za “Glas Srpske”, posjećenost jeste manja, ali pravi ljubitelji knjige dolaze na sajam. Jedan od traženijih romana na ovom štandu je “Smrtni ishod atletskih povreda” Milice Vučković.

- Prodaju se klasici i dečje knjige kao što je “Pipi Duga Čarapa”. Andrić, Selimović, Tolstoj i Dostojevski su standardno najtraženiji, a jedna od prodavanijih je “Zimsko ljetovanje” Vladana Desnice, te “Avgust” Džona Vilijamsa. Mnogo se traže i domaći pisci kao što su Milena Marković, Vladana Perlić i Tanja Stupar Trifunović - rekla je Palićeva.

Iako sajmu nedostaje dječji žagor i posebna atmosfera koju sobom donose školarci, ipak mališani dolaze po svoje najdraže knjige. Neda Gavrić ispred “Art scene” je istakla da su kompleti školske lektire omiljeni.

- Nadamo se da će posjeta biti bolja za vikend, jer imamo i sjajnu ponudu izdanja Udruženja književnika Republike Srpske - dodala je ona.

Radno vrijeme sajma je od 10 do 21 čas, osim ponedjeljka, kada je do 18 časova. Ulaz je jedna konvertibilna marka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana