Povratak “Pepeljuge” i “Uspavane ljepotice”

A. G.
Povratak “Pepeljuge” i “Uspavane ljepotice”

BANjALUKA - Knjiga “Najlepše bajke Šarla Peroa” biće objavljena u izdanju beogradske “Lagune”.

- Ovo je prelepa knjiga puna divnih ilustracija i nezaboravnih junaka, koja će decu povesti u čudesan svet bajki Šarla Peroa - najavio je izdavač.

Među koricama smjestile su se bajke “Uspavana ljepotica”, “Kraljević Čuperko”, “Crvenkapa”, “Pepeljuga”, “Plavobradi”, “Grizelda”, “Tri želje”, “Princeza u magarećoj koži”, “Mačak u čizmama”, “Vile” i “Palčić”.

Šarl Pero je bio francuski književnik i akademik. Rođen je 12. januara 1628. godine u Parizu, a umro 16. maja 1703. godine u rodnom gradu. Smatra se ocem do tada novog žanra u francuskoj književnosti - bajkama, koje su nastale na temelju narodnih priča. Inspirisana njegovim bajkama braća Grim su stotinu godina kasnije objavila svoje bajke. Pero je bio jedna od najvažnijih ličnosti na francuskoj književnoj sceni 17. vijeka, a danas su njegove bajke, dijelom zahvaljujući brojnim ekranizacijama, među najpopularnijim knjigama na svijetu.

Njegova porodica pripadala je bogatoj aristokratiji pa se Pero školovao u prestižnim školama i završio studije prava. Krenuvši stopama svog oca i starijeg brata Žana, postao je vladin činovnik. Učestvovao je u formiranju francuske Akademije nauka i obnovi Likovne akademije. Godine 1669. uspio je da ubijedi kralja Luja DžIV da u bašti lavirintu kod dvorca Versaj postavi 39 fontana, koje predstavljaju isto toliko Ezopovih basni. Radovi su trajali od 1672. do 1677. godine. Sve fontane su bile oslikane prizorima iz Ezopovih basni, a pored svake od njih ispisan je aforizam Isaka de Benseradea, koji se odnosi na odgovarajuću basnu. Održavanje lavirinta bilo je veoma skupo, stotinu godina kasnije fontane su uklonjene, a on je pretvoren u park pod imenom “kraljičin vrt”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana