Objavljena zbirka pjesama Nenada Grujičića: Autobiografija na poetski način

Milanka Mitrić
Objavljena zbirka pjesama Nenada Grujičića: Autobiografija na poetski način

Sremski Karlovci - Nova knjiga književnika Nenada Grujičića “Pesme o mladosti” objavljena je u izdanju “Brankovog kola” u Sremskim Karlovcima. U pitanju je 14. po redu samostalna Grujičićeva pjesnička knjiga.

Djelo je okarakterisano kao zbirka dokumentarističkog karaktera, ali i autobiografija, prikazana na poetski način.

Obuhvata period iz studentskog života i prvih koraka na književnoj sceni autora. Sastavljena je iz sedamdeset pjesama u slobodnom stihu, te iz tri ciklusa: “To jest - Titova smrt”, “Mladi pesnik”, “Živa sila” i “Ono malo života”.

- To je osnovni tok knjige, koji prate još dva sloja. Prvi čine lirske minijature, pesničke slike o raznim vrstama ptica i prizori iz njihovoga života, kojima se, kao samostalnim tvorevinama, završavaju ili započinju osnovne pesme. - naznačeno je iz “Brankovog kola”.

- Tako se ukazuje paralelni svet ptica, neka druga stvarnost, koja emituje svoje znake i poruke primarnom toku knjige, to jest “glavnom” junaku. Ovaj postupak stvaranja poetskih celina obuhvata prvi ciklus pesama pod nazivom “To jest - Titova smrt”, koji predočava slučaj zabrane književnog lista “To jest” na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu 1980. godine, čiji je glavni i odgovorni urednik bio Nenad Grujičić - naznačeno je iz “Brankovog kola”.

Drugi ciklus “Mladi pesnik” obuhvata zapise iz kafana u Novom Sadu iz 19. vijeka, u koje su navraćali pjesnici, novinari, advokati i ljekari tog vremena, dok treći ciklus “Živa sila” opjevava vojnički život mladog pjesnika.

- U ovom ciklusu, pesme kao svojevrsni moto imaju kraće dokumentarne zapise o živopisnom krajoliku Raške oblasti i završavaju se svojevrsnim “apendiksom” o pticama, a ponekad i minijaturama na druge teme - dodato je iz “Brankovog kola”.

Posljednji, četvrti ciklus “Ono malo života” prikazuje period nakon služenja vojnog roka, te povratka u stvarnost, ali i u književni život. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana