Na današnji dan umrla je Agata Kristi, najpoznatiji autor krimi-romana

Srna
Foto: wikipedia

BIJELjINA - Engleska književnica Agata Kristi /1890-1976/, jedan od najpoznatijih pisaca detektivskih romana svih vremena, umrla je 12. januara 1976. godine.

Njeni načitaniji romani su: „Ubistvo Rodžera Ajkrofta“, „Leš u sarkofagu“, „Ubistvo u žOrijent ekspresuž“, „Deset malih crnaca“, „Vašar zločina“, „Karipska zagonetka“, „Nikotin“, „Tajna zamka Čimniz“, „Tajna sedam brojčanika“, „Otvorenih karata“, „Ubistvo u Mesopotamiji“ i „Mišolovka“.

Agatu Kristi nazivaju „kraljicom zločina“. Tokom svoje književne karijere, duge više od pola vijeka, napisala je 79 knjiga /od kojih su 66 kriminalistički romani/ i više zbirki kratkih priča, koje su prodate u više od dvije milijarde primeraka širom svijeta i prevedene na više od 50 jezika.

Prema Ginisovoj knjizi rekorda, Agata Kristi je najprodavaniji autor svih vremena. Zabilježeno je da su jedino Biblija i Šekspirova djela imala veću prodaju od njenih romana. Njena drama „Mišolovka“ imala je više od 25.000 izvođenja na sceni. Agata Kristi je 2013. godine proglašena za najboljeg pisca detektivskih priča, a roman „Ubistvo Rodžera Ajkrofta“ za najbolji kriminalistički roman svih vremena.

U čast svojih književnih dijela, imenovana je 1956. za komandanta Reda Britanske imperije, a sljedeće godine je postala predsjednik „Kluba detektiva“. Agata Kristi umrla je 1976. u 86. godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana