Ljiljana Habjanović Đurović: Ostanite kod kuće. Čuvajte svoje živote, živote članova svojih porodica i drugih ljudi

A. J. R.
Ljiljana Habjanović Đurović: Ostanite kod kuće. Čuvajte svoje živote, živote članova svojih porodica i drugih ljudi

Poznata književnica i autorka više bestselera Ljiljana Habjanović Đurović oglasila se pismom povodom pandemije izazvane virusom korona.

Ova književnica popularnost je stekla zahvaljujući romanima “Ženski rodoslov”, “Javna ptica” i “Paunovo pero”, a publiku je nastavila da osvaja djelima “Igra anđela”, “Petkana”, “Svih žalosnih radost”.

I u danima izolacije Ljiljana Habjanović Đurović misli na svoje vjerne čitaoce.

Pismo prenosimo u cijelosti.

,,Imam 66 godina. Imam hronične bolesti. I u potpunoj sam izolaciji. Od 8.marta nisam izašla iz kuće. Niti mi je bilo ko došao u posetu. I nije mi teško. Pišem. Kuvam. Sviram. Razgovaram sa suprugom i sinom. Zajedno gledamo filmove. Čitam. Molim se. Razgovaram sa drugaricama.

Ne razmišljam o tome šta mi nedostaje. Uostalom, čoveku uvek nešto nedostaje. Uvek bi hteo još nešto. Još malo više. Takva je ljudska priroda. 

Zahvalna sam Bogu što smo zdravi. Svesna sam da je nama u izolaciji u svojim domovima neuporedivo bolje nego ljudima koji su bolesni, koji su smešteni u bolnice, odvojeni od svojih porodica, koji brinu da li su im i ukućani zaraženi, koji strepe kako će se bolest razvijati, ili se već bore za život.

Mislim i o onima koji su vezani za kuću i ne mogu da izlaze ni kada nema opasnih virusa. Ni kada smo svi mi napolju, i slobodni. O onima koji slome nogu ili kuk, o onima koji operišu kičmu, o onima koji leže šlogirani, o onima koji umiru od raka, o ženama koje leže mesecima da bi održale trudnoću, neprestano u strahu hoće li sačuvati dragoceni plod.

Svi oni bili bi srećni da su na našem mestu – u svojim domovima, zdravi i pokretni. 

Danas su Blagovesti. Zašli smo u šestu nedelju Časnog posta. Da su okolnosti drugačije, danas bih išla u crkvu.

Ali, izolacija me nije sprečila da budem sa Bogom. Pred ikonama u svojoj radnoj sobi zapalila sam sveće. Pomolila sam se. Na CD plejeru pustila sam Liturgiju Svetog Jovana Zlatustog. I sve vreme dok je Liturgija trajala, sklopljenih očiju zamišljala sam sebe u crkvi.

Naravno, u crkvi je lepše. Potpunije. Bilo bi divno da sam se pričestila. Ali, u molitvi sam. Sa Bogom sam. A to je najvažnije.

Ostanite kod kuće. Čuvajte svoje živote, živote članova svojih porodica i drugih ljudi. Svaki ljudski život je dar Božji! Za njega, odgovorni smo pred Bogom.

Sretne nam Blagovesti! Neka svakome od vas, milošću Majke Božje,

 Arhangel Gavrilo donese neku lepu, neku blagu vest.

                                                          Ljiljana Habjanović Đurović

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana