Književnik Ranko Preradović za “Glas Srpske” o novoj knjizi “Moji sagovornici”: Desanka najbolji sagovornik

Ilijana Božić
Književnik Ranko Preradović za “Glas Srpske” o novoj knjizi “Moji sagovornici”: Desanka najbolji sagovornik

BANjALUKA - Bio sam mlad kada sam razgovarao sa našim velikim književnicima i bio sam počastvovan činjenicom da su pristali. Uzevši fragmente intervjua sa piscima, mahom pjesnicima, okuražio sam se da napravim pravu, malu misaonu šarenicu.

Rekao je ovo u razgovoru za “Glas Srpske” književnik Ranko Preradović povodom nove knjige “Moji sagovornici”, koja je objavljena u Biblioteci “Krajina” u izdanju “Art printa”.

Zahvaljujući ovoj knjizi čitaoci će moći da pročitaju kako je Meša Selimović govorio o književnoj kritici davne 1966. godine, o stvaralačkom putu Desanke Maksimović, te kako se 1981. godine Branko Ćopić prisjećao rodnog Grmeča. Tu su i razgovori sa nobelovcem Peterom Handkeom, Matijom Bećkovićem i drugim značajnim stvaraocima.

Ranko Preradović je naglasio da je tokom skoro pola vijeka razgovarao sa više od 500 umjetnika, prvenstveno književnika, slikara, muzičara i glumaca.

- Najveći dio mog novinarskog rada odnosio se na kulturu, pisao sam za razne listove, a najviše za “Oslobođenje”, “Odjek” i “Glas”. Moje tri opsesije su bili pisci, glumci i slikari. Razgovori u ovoj knjizi su rađeni od 1963. do 2017. godine i ima ih 60. Svako od njih je dao svoj pečat određenom dobu i svako od njih ima značaj po kome sam ih i odabrao - objasnio je Preradović.

Istakao je da je knjigom “Moji sagovornici” objedinio različite periode, te da je najstarija književnica s kojom je razgovarao Desanka Maksimović, a najmlađi Goran Dakić.

- Nisu objavljeni intervjui u cjelosti, izdvojio sam po jedno pitanje i odgovor. Najviše sam razgovora vodio na književnim susretima, tako da skoro do rata nema nijednog dobitnika nagrade “Skender Kulenović”, a da s njime nisam razgovarao na Kozari. Isto je bilo i na “Kočićevom zboru”. Za te intervjue sam se pokušavao spremiti toliko da ti ljudi osjete da smo ravnopravni sagovornici - naveo je Preradović.

Ispričao je da je Mešu Selimovića poznavao i prije nego što je za “Glas” razgovarao s njim, te da je veliki srpski pisac na njegov nagovor posjetio Banjaluku.

- Najbolja sagovornica mi je bila Desanka Maksimović koja mi je bila i prijateljica. S njom je bilo sjajno i veoma lako ostvariti saradnju. Desanka i njen muž Slastikov su mi dali intervju koji je objavljen pod naslovom “Kako smo se zavoljeli”. Taj razgovor je bio sjajan. Ona je bila prva koja je poslije zemljotresa došla u Banjaluku - kazao je Preradović.

Prema njegovim riječima, tokom rada jedan od zanimljivijih sagovornika mu je bio Makedonac Radovan Parlovski, međutim, ispričao je da je bilo i onih s kojima nije bilo lako sarađivati.

Branko Ćopić

U knjizi je dio razgovora koji je Ranko Preradović vodio sa Brankom Ćopićem za “Puteve”, u kojem neponovljivi pisac kazuje ovako: “Nekako najvidljiviji objekt u mom zavičaju je Grmeč-planina i svakog jutra čim bih izašao iz kuće, vidio sam Grmeč, a posljednje što sam vidio u zavičaju kad počne da se hvata mrak je opet Grmeč, na kome je još bilo sunce i sunčevih zraka iako dolje, gdje sam ja rođen i živio, u kotlini, u Hašanima, uveliko pada noć”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana