Književnica Branka Brezar: Uz talenat, inspiracija lako dođe

Srna
Foto: Srna

ISTOČNO SARAJEVO- Dvadesetosmogodišnja književnica Branka Brezar iz Istočnog Sarajeva za šest mjeseci je napisala i nedavno objavila drugu zbirku poezije "Igra sunca i mjeseca".

"Kada čovjek ima talenat, inspiracija i nadahnuće sami dođu, te vrlo brzo i jednostavno nastane pjesma", izjavila je Brezarova za Srnu.

Zbirka je objavljena 1. decembra, a svaka pjesma i poema su nastale, ističe ona, prirodno i lagano.

"Moje tematsko polje je široko, što se može zaključiti i po naslovima pjesama žProsjakinjaž, žNečastiviž, žMlade godinež, žJa sam oblakž, žJasenovac 1941-1945ž, te mnogim drugim", navela je Brezarova.

Prema njenim riječima, postoji jedna posebno draga pjesma posvećena nedavno preminulom doktoru Miodragu Laziću.

"To je zahvalnica i uspomena na sve što je pokojni doktor Lazić bio i značio srpskom narodu. Pjesma ne može da opiše koja je veličina bio i koliko mu je narod Republike Srpske zahvalan, ali svakako će biti podsjetnik i on će da živi kroz nju", smatra mlada pjesnikinja.

Ona ističe da je pisanje poezije njen hobi i ljubav.

"Bogatstvo i sreću koju poezija donosi nijedan dukat na ovom svijetu ne može da plati", naglašava Brezarova.

Prema njenim riječima, sa devet godina već je počela da piše pjesme, što je njena majka prepoznala i dalje podsticala, a "gen za pisanje" naslijedila je od pokojnog oca jer je očeva linija veoma talentovana za muziku, sviranje i pisanje.

Brezarova kaže da je na nju mnogo uticala ruska, njemačka i francuska književnost, te dodaje da voli književnike kao što su Marina Cvjetajeva, Mihail Ljermontov, Pol Valeri, Viktor Igo, Oto Erih Hartleben, ali i domaće, poput Đure Jakšića i Alekse Šantića.

Ona navodi da, zbog epidemije virusa korona, nije mogla organizovati promociju ni prve zbirke poezije, a sada ni druge, ali da je, što se tiče stvaralaštva, tu imala prednost jer se mogla posvetiti pisanju.

Brezarova ističe da je Uputila zahtjev Udruženju književnika Republike Srpske, te izrazila nadu da će postati član, što bi za nju bila velika čast, a ujedno i prilika da kroz to udruženje prati dešavanja u oblasti književnosti.

Njenu prvu zbirku poezije "Stijena" prošle godine objavio je Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske i može se kupiti u poslovnicama Zavoda. Nova zbirka poezije "Igra sunca i mjeseca" može se kupiti u knjižari "Hit knjiga", a nekoliko primjeraka poklonila je Matičnoj biblioteci Istočno Sarajevo.

Branka Brezar rođena je 13. aprila 1992. godine u Sarajevu i dolazi iz stare hrišćanske porodice koja je decenijama živjela u tom gradu. Završila je Pravni fakultet, a trenutno je zaposlena u Zavodu za zapošljavanje Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana