“Knjiga žalbi” Mome Kapora u novom ruhu pred čitaocima: Umjetnost pobjeda nad smrću

Priredila: Ilijana Božić
“Knjiga žalbi” Mome Kapora u novom ruhu pred čitaocima: Umjetnost pobjeda nad smrću

BANjALUKA - “Knjiga žalbi” Mome Kapora, koja predstavlja važan dokument o životu tragično stradalog mladog kolekcionara, otvarajući pitanja o životu i umjetnosti, biće objavljena tokom ovog mjeseca u “Laguninom” izdanju.

 

Ovo djelo prvi put je objavljeno davne 1984. godine i tada je privuklo veliku pažnju književne publike i kritike.

Knjigu sačinjava triptih “Dosije Šlomović”, “Frka” i “The Free Country”.

Radnja sve tri dijela knjige vrti se oko glavnog junaka Peđe Lukača koji je nekadašnja nada srpske književnosti. On uspijeva da oživi sumornu knjižaru u centru grada, ali zbog političkih neprilika bježi u Njujork, ne prestajući da sanja da napiše roman o Erihu Šlomoviću, čiji život godinama proučava.

U predgovoru ovog “Laguninog” izdanja Ana Kapor, kćerka Mome Kapora, priču o “Knjizi žalbi” je započela objašnjenjem da je prije mnogo godina u Beogradu postojala knjižara u kojoj se okupljao zanimljiv svijet.

- U to vreme smo stanovali u Kondinoj ulici pa je takvo mesto u najbližem komšiluku tati vrlo brzo postalo neka vrsta produženog dnevnog boravka ili kancelarije van kuće. I sama sam često, na putu do gimnazije, svraćala tamo. Prvi deo trilogije “Knjiga žalbi” je svojevrsni omaž knjižari u Cetinjskoj i ljudima koji su tamo odlazili - navela je Kaporova u predgovoru.

Ona je istakla da joj je najzanimljiviji drugi dio ove knjige koji govori o mladom kolekcionaru slika ubijenom za vrijeme rata.

- U isto vreme, ova trilogija otvara i neka od suštinskih pitanja koja se tiču života i umetnosti. I najzad, ako je tačna starogrčka izreka da je čovek besmrtan dokle god se pominje njegovo ime, onda je Erih Šlomović zahvaljujući autentičnoj strasti prema umetnosti pobedio svoju nesrećnu sudbinu i upisao se u red onih retkih koji nastavljaju da žive i posle smrti - objasnila je Kaporova u predgovoru.

Počeci

Momo Kapor bio je srpski slikar, književnik, novinar, član Senata Republike Srpske i Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske. Veliku popularnost stekao je kroz tekstove “Beleške jedne Ane”, koji su izlazili u časopisu “Bazar”. Kapora kao pisca otkrio je Zlatko Crnković, urednik poznate zagrebačke biblioteke “Hit”. Tako su u izdanju “Znanja Zagreb” izašli bestseleri “I druge priče”, “Foliranti”, “Provincijalac”, “Ada”, “Zoe” i drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana