Vrhunska poezija koja i dok opominje stvara užitak čitanja

Aleksandra Madžar
Vrhunska poezija koja i dok opominje stvara užitak čitanja

Banjaluka - Oni kojima je rubrika kultura najdraža početkom oktobra u našem listu na “kulturnim stranama” mogli su pročitati intervju sa književnicom Tanjom Stupar-Trifunović. Povod za razgovor bio je značajan.

Tanja je za novu zbirku “Razmnožavanje domaćih životinja” dobila nagradu “Milica Stojadinović Srpkinja”, koju dodeljuje Zavod za kulturu Vojvodine. Prije odlaska u Vojvodinu dobre reakcije zbirka je izazvala i prilikom prvog susreta sa čitaocima na Internacionalnom festivalu književnosti “Bookstan” u Sarajevu, a konačno je došao red i na promociju u Banjaluci. To bi sigurno bio još jedan povod za razgovor sa Tanjom.

 

Iako je sa dobrim sagovornicima i književnicima razgovor uvijek dragocjen, ovaj put željeli smo čuti šta ljudi iz svijeta književnosti misle o Tanjinoj knjizi. U susret promociji 15. novembra u crvenom salonu Banskog dvora Kulturnog centra, a u organizaciji Udruženja za promociju i popularizaciju književnosti “Imperativ”, koje od svog nastanka ima jasan cilj, zbližavanje domaćih autora sa čitaocima, razgovarali smo sa urednicima Izdavačke kuće “Bajbuk” iz Sarajeva, koja je i objavila Tanjinu zbirku, Farukom Šehićem i Kristinom Ljevak, kao i sa predsjednikom žirija za pomenutu nagradu, Zoranom Đerićem. Njihove odgovore vezala je jasno vidljiva nit, Tanja je ponovo dokazala pjesničku autentičnost. To je objasnio i urednik Šehić.

- Najnovijom knjigom pjesama Tanja Stupar-Trifunović iznova dokazuje pjesničku autentičnost u BiH i na prostoru koji zaprema jedan jezik s više različitih naziva. Ova knjiga utjelovljuje Kafkinu rečenicu da književnost treba biti sjekira koja razbija led na jezeru koje se nalazi u čitaocima - istakao je on.

Šehić smatra da njene najnovije pjesme neće maziti čitaoca, već da će mu ponuditi nježnu brutalnost, gdje se pjesnička istina ostvaruje dugim, narativnim pjesmama.

- Cijela je knjiga prožeta herbertovskim duhom igre i ironije, gdje se miješa monoteizam sa paganstvom i gdje su likovi iz grčke mitologije survani u blato i čamotinju naših današnjih života. Mitološke junakinje/junaci su poljuđeni i data im je draž nesavršenosti malog balkanskog čovjeka/čovječice, što proizvodi efekat teške ironije pune humora. Ovo je knjiga o ženama naših prostora, njihovoj hrabrosti, njihovim svakodnevnim usponima i padovima. Jedan katalog ženskih sudbina nabijen mudrošću nekog ko traga za ljubavi, uprkos neizbježnim porazima - naglasio je urednik.

Sa stihom iz jedne Tanjine pjesme u kojem piše kako će svijet spasiti čežnja, složila se i urednica Kristina Ljevak, iako priznaje da se ponekad u onim mračnim stranama dana pita ima li nam uopšte spasa? Na sreću iz takvih misli uvijek je, kako kaže, evakuiše spoznaja o dobrim ljudima i dobroj književnosti.

- Ako nam spasa ima, njegovi temelji su na ljudima poput Tanje i književnosti kojoj ona pripada. A to je ona književnost koja je i utočište i putokaz ka društvenom korektivu, bez autorskog zatvaranja očiju pred stvarnošću i pojanja o ptičicama i zalascima sunca. Iako nema ptičica, ima i kod Tanje životinja, vidimo to i iz naslova, samo smo ih, dodajući im ljudske osobine, oneplemenili, na isti način kojim smo obeščastili našu realnost - kazala je Ljevakova.

Poezija Tanje Stupar-Trifunović i u posljednjoj, već nagrađenoj zbirci, kao i u njenom cjelokupnom opusu, smatra Kristina, potpuno korespondira sa stvarnošću.

- U njenim stihovima srećemo obespravljene i nemoćne, ona nas podsjeća na obrnuti sistem vrijednosti, na progon etike iz institucija kojima bi etika trebalo imperativ da bude... Ali nisu njeni stihovi lamenti nad uzaludnosti našeg postojanja i žal za unaprijed izgubljenim bitkama, ovo je u prvom redu vrhunska poezija, koja i dok opominje stvara užitak čitanja, zahvaljujući njenom daru, izbrušenom stilu i životnom iskustvu, koje je uvijek dobar saveznik u pisanju - zaključila je ona.

Peta pjesnička knjiga Tanje Stupar-Trifunović, prema riječima predsjednika žirija za nagradu “Milica Stojadinović Srpkinja” Zorana Đerića, neuobičajeno obimna za pjesničku knjigu (114 stranica), sadrži 53 uglavnom duže i narativne pjesme.

- One su raspoređene u šest ciklusa, ali su sve prožete “nežnom brutalnošću”, kroz koju se iskazuje pesnička istina, na kojoj autorka insistira. U njoj se meša monoteizam sa paganstvom, a likovi iz grčke mitologije se spuštaju u našu nimalo uzvišenu svakodnevicu - kazao je Đerić.

Govoreći o zbirci, citirao je Josifa Brodskog, koji je tvrdio da “čovek traga za ljubavlju, jer je njegova ljubav veća od njega samog”.

- Otuda je i njegova potraga ispunjena pozitivnim konotacijama, jer više nije u pitanju samo razočarenje u mitove, već uviđanje, pa i prihvatanje svakodnevice i bližnjih. A život je čas nežan čas grub, nepredvidljiv, kao i stihovi nagrađene pesnikinje Tanje Stupar-Trifunović - naglašava Đerić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana