Predstavljena knjiga Radoja Tasića “Manastirske priče”

Agencije
Predstavljena knjiga Radoja Tasića “Manastirske priče”

Sokolac - Na Sokocu su predstavljene “Manastirske priče” autora Radoja Tasića, zbirka od 40 priča o manastirima, kao i crkvama, posebno brvnarama.

Književnik Milanko Borovčanin Romsok rekao je na sinoćnoj promociji da su “Manastirske priče” svojevrsna istorijska čitanka, monografija i etnografija.

On je naglasio da je svih 40 priča u ovoj zbirci obogaćeno brojnim legendama koje, kao i susreti i razgovori sa ljudima, ne dozvoljavaju dokumentarnim dijelovima priča da ih “učine monotonim skupinama suvih podataka”.

- U svakoj priči ima lijepih literarnih dijelova, antropološko-geografskih podataka, izleta u daleku i bližu prošlost, bezbroj podataka i legendi - rekao je Borovčanin.

Govoreći o Tasićevoj knjizi, autorka romana “Krvavi zavjet” Dijana Stjepanović iz Rogatice zapitala se da li je autor opsjednut manastirima, a posebno crkvama brvnarama, te podsjetila da je Tasić izdao i zbirku pjesma pod naslovom “Zvona manastira dobrunskog”.

- Ove priče su reporterske, kratke, jasne, koncizne rečenice, s tim da ne mogu da sporim da ovdje zaista ima mnogo umjetničkog i da Tasić nije ni svjestan šta je stavio među korice - istakla je Stjepanovićeva.

Ona je govorila i o istorijskom značaju ove zbirke, naglašavajući da je Tasić na fascinantan, maestralan način sačuvao jedan dio srpske kulturne istorije i srpske tradicije, pišući o manastirima, otkrivajući mnogo podataka o istoriji, bilježeći riječi monaha, običnih ljudi, vjernika.

Prema njenim riječima, na taj način je sačuvao ono što je moglo biti zaboravljeno da nije ostalo u njegovim “Manastirskim pričama”.

- Među koricama ove zbirke možete uočiti odličnog poznavaoca srednjovjekovne književnosti koji nas podsjeća na ulogu Nemanjića u zidanju manastira i na žitije Svetog Save -  naglasila je Stjepanovićeva.

Jeromonah Serafim rekao je da će čitaoci ove knjige “osjetiti da su manastiri nešto posebno i najuzvišenije što se može posjetiti u našim krajevima”.

- Oni, pak, koji još tragaju za sobom i koji hoće da dublje spoznaju smisao svog života neka potraže odgovor na nekom od ovih mjesta koja je Radoje Tasić posjetio i o kojima je pisao. Nakon takvih putešestvija svačiji život može biti bogatiji jer će njihove duše biti bogatije Bogom - naveo je jeromonah Serafim.

Tasić je publici na Sokocu priznao da je ova knjiga u njemu živjela desetak godina, dozrijevala i sazrijevala, a reportaže je, kako kaže, snimao odmah po dolasku sa terena dok je “još bio pod utiskom slika manastirskih lica, neuništivih fresaka i neprocjenjivih relikvija i onog blaženog mira u hramovima i na licima monaškim”.

Tasić je najavio da uskoro iz štampe treba da izađu još tri knjige.

Promociju zbirke “Manastirske priče” na Sokocu organizovala je Ustanova za kulturu.

O autoru

Radoje Tasić je rođen 17. marta 1953. godine u selu Bijela kod Višegrada. Novinarstvom se bavi već 30 godina. Radio je u “Višegradskim novinama”, osnovao Radio i televiziju Višegrad. Bio je stalno zaposlen u Srpskoj novinskoj agenciji SRNA, bio dopisnik RTS-a, Srpske radio-televizije i novinar i reporter BN televizije iz Bijeljine. Bio je dopisnik i saradnik više medijskih kuća, dnevnih novina i nedjeljnika. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Uradio je 120 putopisnih emisija “Zapisi pored puta”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana