Održani Drinski književni susreti

Srna
Održani Drinski književni susreti

Zvornik - U zvorničkom Domu omladine održano je književno veče pod nazivom “Drinski književni sureti 2018”, na kojima su učestvovali pisci iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije i Crne Gore.

Na ovim susretima promovisan je i “Zbornik kratkih priča i pjesama” u izdanju zvorničkog “ASoglas izdavaštvo”, u koji je uvršeno više od 100 autora iz regiona.

Pjesnik Tode Nikoletić rekao je da su ovi susreti neophodni iz razloga što je srpski jezik ugrožen, bilo od ovog novotarenja, odnosno izmišljanja novih jezika, ili pak od nekih mas-medija koji teže, prije svega, brutalnosti i vulgarnosti i svemu onome što nas predstavlja u ružnom svjetlu.

“Jezik je identitet. Dakle, voditi računa o jeziku znači postojati, a naravno žASoglas izdavaštvož je našao najbolji način da jezik opstane, tako što će angažovati pisce iz regiona i udružiti ih u odbrani jezika”, rekao je sinoć Nikoletić.

Nikoletić je rekao da mu je drago što se već prvi festival pokazao veoma ozbiljnim jer dovoljno govori podatak da su se u konkurenciji za neobjavljenu knjigu pjesama našla 33 rukopisa od veoma važnih imena naše književne produkcije.

“Više od 200 priča stiglo je za ovaj festival, a o pjesmama da i negovorim”, rekao je Nikoletić i dodao da je žiri imao kompleksan zadatak da se odredi prema onoj koja je najuspješnija.

Direktor “ASoglas izdavaštvo” i organizator ovih susreta Dejan Spasojević pojasnio je da su ovi književni susreti kulturna manifestacija koja okuplja književnike i pjesnike iz regije i okruženja.

On je dodao da se na konkurs, koji je raspisan prije tri mjeseca, prijavilo više od 300 autora za “Zbornik kratkih priča i pjesama”.

“Ovim smo htjeli da podstaknemo književno stvaralaštvo na taj način što ćemo da nagradimo najblju neobjavljenu zbirku priča i najbolju neobjavljenu zbirku pjesama”, rekao je Spasojević.

On je dodao da je u kategoriji za najbolju neobjavljenu zbirku pjesama nagrađena Jasna Milenović iz Sremske Kamenice, a pobjednik za neobjavljenu zbirku priča je Nataša Đurović iz Kraljeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana