“Imperativ” sunce književnog neba

Milanka Mitrić
“Imperativ” sunce književnog neba
“Imperativ” sunce književnog neba

Banjaluka - Čini mi se da je “Imperativ” kao neko sunce granulo poslije mnogo mraka u Banjaluci jer mi koji smo ovdje stvarali i pisali uvijek smo morali ispod radara da se organizujemo po nekim kafićima. Sad zaista imamo mjesto gdje možemo da pričamo o književnosti i da pokažemo da to nije hobi nekolicine ljudi, nego da je književnost važna za kulturu cijelog jednog grada i podneblja.

Rekla je ovo književnica Lana Bastašić, koja je nastupila na drugom Festivalu književnosti “Imperativ”, na “Art terasi” Banskog dvora Kulturnog centra, u okviru programa “Note i slova”. Publika je imala priliku da uživa u odlomcima njenog romana “Uhvati zeca”, te da čuje muziku koju je puštala. Ona je nastupila u okviru trećeg dana ovog festivala, a tokom ovog vikenda, svi oni zaneseni i zaljubljeni u pisanu riječ, u Banskom dvoru su mogli da prisustvuju brojnim interesantnim i inspirativnim programskim sadržajima. Treći dan je bio predviđen i za promociju romana “Kuća Ivane Đilas”, ali i “Poeziju će svi čitati” u okviru kojeg su stihove čitali Ognjenka Lakićević i David Kojčinović.

- Zanimljivo je da su uvek postojali muzički festivali, ne znam zašto i književnost ne bi imala isti tretman da se približi ljudima. Odlična je organizacija festivala, ovo je baš bilo uživanje - rekla je Lakićevićeva.

Vikend na festivalu donio je i čitanje poezije Mirjane Bobić-Mojsilović i Gorana Gavrića Grge, te “Note i slova” uz Đorđa Miketića (autora romana “Paradajz”) i pratioca na gitari Uroša Đunisijevića.

Muzika, stihovi, rečenice iz romana, vino i kiša, uz sajamski dio u koncertnoj dvorani - sve to je dodatno doprinijelo prazničnoj književnoj atmosferi ovih hladnjikavih dana. Pravi mali raj za one koji su tu da udahnu književnost u svim njenim oblicima.

Festival, koji organizuje Udruženje za promociju i popularizaciju književnosti “Imperativ”, biće zatvoren večeras. Na programu posljednjeg dana je promocija zbirke priča Rumene Bužarovske “Nikuda ne idem” (18 časova), “Poeziju će svi čitati” uz Vladimira Tabaševića i Vladanu Perlić (19 časova), te “Note i slova” sa Stevom Grabovcem. 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana