“Imperativ” slavi pisanu riječ i domaće autore

Milanka Mitrić
“Imperativ” slavi pisanu riječ i domaće autore

Banjaluka - Svaki dan čekamo nešto. Neko čeka koncert omiljenog benda, neko novi film, neko željno čeka izlazak nove epizode serije, neko pak da omiljeni autor konačno objavi novu knjigu.

Svima koji uživaju u književnosti, i koji su željno iščekivali početak festivala koji slavi pisanu riječ i domaće autore jednom čekanju je došao kraj.

Drugi Festival književnosti “Imperativ”, u organizaciji Udruženja za promociju i popularizaciju književnosti “Imperativ” biće otvoren večeras u 17.30 u Banskom dvoru Kulturnom centru.

Koncertna dvorana, koja je inače mjesto gdje publika ima priliku da čuje raznovrsne i kvalitetne muzičke nastupe, ovaj put će biti mjesto sajma, gdje će svoj zvuk puštati šuškave stranice knjiga i mjesto gdje će svi pronaći neka djela koja odavno traže, slučajno otkriti nešto novo ili samo zaneseno lutati kroz pravi mali književni raj.

Nakon otvaranja, prvi na redu je program “Promocije” u okviru koje će autorka iz Mostara Senka Marić večeras u 18 časova predstaviti svoj roman “Kintsugi tijela”. Od 19 časova ljubitelji poezije na Art terasi će moći da uživaju u stihovima Milana Rakulja iz Banjaluke i Darka Cvijetića iz Prijedora, a u okviru programa “Poeziju će svi čitati”.

Prvo festivalsko veče biće završeno programom “Note i slova” u okviru kojeg će autor iz Novog Sada Bojan Krivokapić čitati odlomke iz svog romana “Proleće se na put sprema” i puštati muziku koja ga je inspirisala dok je pisao.

U narednih nekoliko dana, sve do ponedjeljka, pored navedenih, svoju prozu, poeziju i inspirativnu muziku predstaviće brojni autori iz države i regiona.

- U programu “Razgovori sa piscima” predstavićemo autorke čija djela su izazvala veliku pažnju u regionu u prethodnoj godini, a to su Rumena Bužarovska, Jelena Lengold, Ivana Đilas i Tanja Stupar-Trifunović koja će na “Imperativu” predstaviti svoj novi roman “Otkako sam kupila labuda” - rekla je portparol  “Imperativa” Aleksandra Madžar.

U programu “Poeziju će svi čitati”, svoje stihove će predstaviti autori iz regiona:  Drago Glamuzina, Ognjenka Lakićević,  Vladimir Tabašević i Mirjana Bobić-Mojsilović, ali i mladi banjalučki pjesnici Mihaela Šumić, David Kojčinović, Vladana Perlić i Goran Gavrić Grga, koji su domaćini pjesnicima iz regiona.

- U programu “Note i slova” svoje tekstove će ove godine čitati mladi pisci koji će puštati muziku koja ih je inspirisala dok pišu, a to su Lana Bastašić, Stevo Grabovac, Nina Tikveša i Đorđe Miketić - dodala je Madžareva.

Kao posebno važni, izdvojeni su programi za djecu  i mlade “Lektira u podne”, u okviru kojeg će pisci razgovarati sa srednjoškolcima i upoznavati ih sa savremenim domaćim književnicima, te “Bajkovnica” - škola kreativnog pisanja koju će voditi Tanja Stupar-Trifunović.

- Pažljivim pristupom djeci i mladima stvaramo novu bazu čitalaca i novu publiku na književnim događajima što je jedan od osnovnih ciljeva našeg festivala - stvaranje nove publike kroz organizovanje programa za djecu i mlade - navela je Madžareva.

Izlagači

 

Tokom pet festivalskih dana, svoja izdanja predstaviće “Imprimatur”, “Art Print”, “9. dimenzija”,  antikvarijat “Ramajana”, “Lom”,”Vooka”,”VBZ”, “Sandorf”, “Klio”, “Bybook”, “Geopoetika”, “Kontrast” i “Pčelica”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana