Uskrsnuće po Matriksu

GS
Foto: Agencije

LOS ANĐELES - Poslije kraće najave, u vidu tizera, filmski studio "Vorner bros" objavio je prvu zvaničnu najavu za film "Matriks: Uskrsnuće" četvrti dio iz, sada tetralogije, "Matriks", koji bi zvaničnu premijeru trebalo da ima 22. decembra.

I očekivano, internet je eksplodirao, uz pravu histeriju obožavalaca, koji su četvrti film iz franšize čekali punih 18 godina nakon premijere filma "Matriks: Revolucija" (2003), koji je neko vrijeme predstavljao treće i posljednje poglavlje u priči o Neu i njegovoj borbi protiv vještačke inteligencije i pametnih mašina. Radnja filma trenutno nije poznata, ali se iz trejlera da naslutiti da će novi film obilovati scenama i sekvencama koje se referiraju na originalnu trilogiju.

U trejleru se mogu vidjeti crne mačke, kung-fu borbe, "Alisa u zemlji čuda", oružani obračuni, zaustavljanje metaka i brojni drugi podsjetnici na prva tri "Matriks" filma.

Naravno, trejler snažno sugeriše da će se novi dio igrati s percepcijom stvarnosti. Neo posjećuje terapeuta i govori mu o svojim snovima, sumnja da je lud, Triniti ga ne poznaje, pričinjavaju mu se stvari, a društvene mreže i filmske stranice doslovno su krcate teorijama o novom razvoju priče.

Sa jedne strane to je prilično očekivano, kako zbog kvaliteta, značaja i uspjeha originalnog filma (sa budžetom od 63 miliona zaradio je oko pola milijarde dolara), tako i zbog faktora nostalgije.

Teško je pronaći neki drugi visokobudžetni holivudski film u posljednjih 20 godina koji bi se mogao opisati epitetom revolucionarno, kao remek-djelo, tada braće (Endi i Lari), a danas sestara Vačovski (Lili i Lana). Revolucionaran u najboljem značenju te riječi, pri čemu se taj pojam odnosi na svaki segment filma, a ne na njegove pojedinačne aspekte.

Prvi dio "Matriksa" (1999) promijenio je pravila igre na više načina, iako generalno gledajući promjene koje je on donio nisu originalne same po sebi, nego je smisao originalnog sadržan u sintezi više ravnopravnih filmskih elemenata "novog" u funkcionalnu filmsku cjelinu. Od korišćenja kinetičke filozofije pokreta hongkonškog akcionog filma (Juen Vo Ping, legenda ovog žanra radio je koreografiju akcionih scena pretvorivši ih u neku vrstu akcionog baleta), preko upotrebe digitalne animacije i specijalnih efekata, do prvog ozbiljnog korišćenja sajberpank filozofije odnosa čovjeka i mašina u holivudskom filmu A-produkcije.

- Nikad nismo posmatrali "Matriks" kao akcioni film. Za nas je to naučno-fantastična drama, a specijalni efekti i akcija, koliko god fascinantni, bili su samo dio priče koju smo pričali - rekla je Lana Vačovski.  

Iako sljedeći nastavci "Matriks: Riloudid" i "Matriks: Revolucija" nisu uspjeli da dostignu kvalitet prvog filma, i dalje su imali dovoljno genijalnih momenata, koji su na neki način očuvali, a u nekim aspektima i nadogradili magiju prvog filma, uz komercijalni uspjeh. Protokom vremena i sveopštom digitalizacijom svijeta, kult izgrađen oko serijala rastao je svakim danom, postavši pravi fenomen moderne pop kulture.

Njegov uticaj se provlačio kroz sve žanrove od filma preko stripova do video-igara i književnosti, tako da je vijest o restartu dočekana masivnim odzivom, kako starih, tako i novih fanova.

Filmski teoretičar Ivan Jević u svom osvrtu na značaj i tajnu originalnog filma tvrdi da nijedan film prije "Matriksa" nije uspio da se obrati tako širokoj i raznovrsnoj publici.

- Prvenac je uspio da animira sve, od ljubitelja Brusa Lija koji grickaju sjemenke u bioskopu i glasno navijaju kada se Brus naljuti i krene u totalnu osvetu, do ozbiljnih savremenih filozofa. Ono što prvi "Matriks" čini odličnim filmom je što je uspio da u zaplet akcionog naučno-fantastičnog spektakla ubaci svima razumljivu paranoju koja leži duboko ukorijenjena u civilizacijskoj svijesti i da kao protivotrov ponudi varijantu ključnog religioznog mita o dolasku obećanog mesije - napisao je Jević.

Ukratko, spoj kult uticaja na publiku, manjak novih ideja u filmskoj industriji, ogroman komercijalni uspjeh originalne trilogije (tri milijarde dolara zarade) i glad striming servisa za novim hitovima i rastom publike, očekivano su uskrsnuli "Matriks", prvo za bioskope, a potom i za striming servis "HBO Maks".

EKIPA

Novi film spreman je duže od tri godine, Lana Vačovski je zadužena za režiju i scenario uz pomoć pisaca Dejvida Mičela i Aleksandra Hemona. Za snimanje su bili zaduženi Danijel Masačezi i Džon Tol, muziku su radili Džoni Klimek i Tom Tikver, dok glumačku ekipu čine sad već veterani Kijanu Rivs, Keri En Mos i Džada Pinket Smit, plus nova pojačanja Jahja Abdul-Matin, Džesika Henvik, Nil Patrik Haris, Džonatan Grof, Prijanka Čopra  i drugi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana