Specijalno izdanje “Kazablanke”: Filmska romansa jača od vremena VIDEO

Branislav Predojević
Specijalno izdanje “Kazablanke”: Filmska romansa jača od vremena VIDEO

LOS ANĐELES - Slaveći 80. godišnjicu objavljivanja filma “Kazablanka”, studio “Varner Bros” 8. novembra objaviće luksuzno ultra HD izdanje ovog legendarnog filmskog klasika.

Dobitnik tri “Oskara”, uključujući onaj za najbolji film, za najbolju režiju i najbolji adaptirani scenario, režirao je Majkl Kertiz prema scenariju Džulijusa  i Filipa Epštajna te Hauarda Koha, dok su glavne uloge tumačili Hemfri Bogart i Ingrid Bergman.

Scenario je zasnovan na pozorišnoj predstavi “Svi dolaze kod Rika”, a priča se dešava u gradu Kazablanka tokom Drugog svjetskog rata, gdje je lako ući, ali mnogo teže izaći, posebno ako vas traže nacisti. Takav čovjek je vođa pokreta otpora Viktor Laslo (Pol Henrid), čija je jedina nada Rik Blejn (Bogart) vlasnik bara i kockarnice, cinični Amerikanac koji ne radi ni za koga, posebno ne za Viktorovu ženu Ilzu (Bergman), bivšu ljubavnicu koja mu je slomila srce. Ilza se nudi u zamjenu za Laslov transport iz zemlje i Rik mora da odluči šta je važnije, lična sreća ili bezbroj života nevinih pred najezdom nacizma.

“Kazablanka” je zapravo i klasična filmska romansa ljubavnog trougla. Trougao je nesrećan za sve troje učesnika, za Rika koji voli Ilzu, a ne može je imati, za Ilzu koja voli Rika, a ne može da ode s njim i za Viktora koji razumije da ne može zaista da zadrži Ilzu.

Hemfri Bogart u ulogu Rika Blejna, prvu romantičnu ulogu u njegovoj karijeri, ugradio je jake crte hemingvejevskog karaktera. Rik se borio u Španskom građanskom ratu i pomagao je Kinesku revoluciju. Baš kao i njegovi savremenici iz stvarnog života, veliki pisci, sam Hemingvej, Džordž Orvel ili kasniji De Golov ministar Andre Malro. I glavna junakinja Ingrid Bergman kao Ilza, ekranizacija je stereotipa enigmatične žene, femme fatale. Ona u sebi nosi pomiješane motive žrtvovanja, na početku filma, u kojem se sjeća Pariza u kojem je napustila muškarca kojeg je voljela da bi pomogla ranjenom heroju, ali i melanholije odisejevskog povratka, na kraju.

Svjetsku premijeru ovaj film imao je 26. novembra 1942. u Njujorku, a na nacionalnom nivou objavljen je u Sjedinjenim Državama 23. januara 1943. Film je imao solidan, ali nespektakularan uspjeh u početnoj verziji. Nakon osvojenih “Oskara” reputacija je postepeno rasla, do te mjere da su njeni glavni likovi, nezaboravne replike i tematska pjesma postali ikonični simboli pop kulture.

Slavni pisac Umberto Eko je napisao da je tajna “Kazablanke” u tome što je antologija mnogo filmova u jednom.

- “Kazablanka” nije samo jedan film. To je mnogo filmova, antologija. Napravljena nasumično, vjerovatno je nastala sama od sebe, ako ne protiv volje svojih autora i aktera, onda barem izvan njihove kontrole. I to je razlog zašto radi, uprkos teorijama snimanja filmova - govorio je Eko.

Čuveni kritičar Leonard Maltin nazvao je Kazablanku “najboljim holivudskim filmom svih vremena”, a sličan status dobila je od strane Američkog filmskog instituta (AF) koji je film proglasio za “najveću ljubavnu priču na platnu” i film broj 3 svih vremena.

Godine 1989. Kongresna biblioteka SAD odabrala je film kao jedan od prvih za očuvanje u Nacionalnom filmskom registru, jer je kulturno, istorijski ili estetski značajan za buduće generacije.

Paket

Slika u novoj verziji “Kazablanke” je restaurirana i remasterizovana iz 16-bitnog skeniranog filma, sa najboljim preživjelim elementima nitratnog filma.  Skenirane digitalne slike prošle su kroz opsežan proces digitalne restauracije kako bi se očistila i popravila slika za neviđenu prezentaciju ultra visoke rezolucije i tona. U paketu se nalaze i brojni dodatni materijali poput komentara, kritike, dokumentarca od glavnim akterima filma, izbrisanih scena, animiranih radova o “Kazablanki”, radio verzije i drugih poklona za obožavaoce filma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana